Conform psihologilor, cu cât mai inteligent este omul, cu atât mai mult îi place singurătatea. Iată explicația

The British Journal of Psychology a publicat recent un studiu în care s-a abordat legătura dintre capacitatea de socializare și gestiune a relațiilor interpersonale pe de o parte și inteligența de cealaltă parte.

Cu alte cuvinte scopul studiului a fost de a determina în ce măsură anturajul oamenilor inteligenți și a celor mai puțin inteligenți influențează fericirea acestora.

Teoria savanților presupunea că locuitorii zonelor urbane dens populate sunt în general mai fericiți decât cei ce locuiesc la țară sau la periferii.

Logica e simplă: cu cât mai des comunică omul cu rudele și prietenii, cu atât mai fericit ar trebui să fie. Evident în zonele urbane distanța dintre oameni e mai mică și, deci, există mai multe ocazii pentru astfel de întâlniri.

“După cum a și presupus teoria noastră, datele statistice au demonstrat că frecvența contactelor sociale are o importanță mare pentru satisfacția omului. Într-adevăr oamenii care locuiesc în regiunile dens populate sunt în general mai fericiți decât ceilalți. Dar un factor și mai important este inteligența.

Noi am determinat că oamenii inteligenți sunt de fapt mai fericiți atunci când sunt în singurătate. Iar atunci când comunică cu prietenii și cunoscuții, ei devin mai iritați și sensibili” – se afirmă în studiu.

Autorii acestui studiu cu concluzii paradoxale sunt profesorii Satoshi Kanazawa și Norman Lee. Deja de câțiva ani ei se ocupă de studiul condițiilor de viață în diferite orașe, dar această “anomalie” li s-a descoperit foarte recent.

Studiul a vizat 15.000 de oameni cu vârsta cuprinsă între 18-28 de ani. Logica ne spune că cei mai inteligenți dintre noi apreciază mult timpul petrecut alături de familie și prieteni.

Viața este foarte scurtă și fiecare clipă este un dar. De aceea cu cât mai mult interacționăm cu oamenii, cu atât acumulăm mai multă experiență și cunoaștem mai bine frumusețile vieții. Dar de ce oamenii inteligenți văd altfel aceste lucruri?

Carol Graham, un alt cercetător, oferă această explicație:

“Oamenii inteligenți folosesc timpul mult mai eficient. Uneori lor le este greu să se concentreze asupra discursului interlocutorului lor, căci ei sunt mereu preocupați de gânduri și planuri pe termen lung”.

Oamenii inteligenți primesc o satisfacție mai mare de la rezolvarea unor probleme importante, decât de la comunicarea cu oamenii, care le poate părea plictisitoare.

Dar iată cum explică asta înșiși autorii studiului:

“Cei mai inteligenți oameni, care au un intelect puternic, au capacitatea și plăcerea de a rezolva probleme importante, dar în același timp pot avea dificultăți de comunicare. De multe ori interlocutorii pur și simplu nu îi înțeleg! De aceea ei preferă mai curând să-și micșoreze cercul de comunicare decât să-l lărgească.”

De asemenea oamenii de știință au determinat că persoanele inteligente renunță mai ușor la contactele sociale și la locul de trai.

Ce am putea face noi în privința acestor concluzii? Probabil doar să ne împăcăm cu această idee.

Dacă aveți un prieten inteligent care evită comunicarea cu dvs., probabil că ar fi cazul pur și simplu să fiți mai puțin insistent în relația cu el.

Dar ce au de făcut cei ce sunt inteligenți și singuratici? Să nu se mai îngrijoreze pentru această situație!

Ce credeți despre concluzii acestui studiu? Pot fi aplicate aceste concluzii și în societatea noastră?