Concubinajul umilește: am trăit cu unul 3 ani, cu altul 4 ani… Când colo, cei 40 de ani bat la ușă!

Termenul de concubinaj a apărut destul de demult. Din cauza anumitor impedimente canonice uneori Biserica nu poate cununa perechea (de exemplu dacă unul din soți este de o altă confesiune). Respectiv asemenea cupluri trăiau în concubinaj, adică într-o uniune nerecunoscută de Biserică și stat.

Cu timpul statul a început să recunoască asemenea căsătorii, iar ideea de concubinaj a căpătat un sens puțin diferit.

Căsătorie fără certificat

Astăzi prin termenul “concubinaj” se înțelege relația în care doi adulți hotărăsc să trăiască și să se gospodărească în comun, fără a-și oficializa relația în fața statului.

Unii bărbați totuși numesc o astfel de relație drept “căsătorie” și le duc de nas pe femeile naive. E o acoperire foarte comodă pentru a păstra o relație pe care nu vrei să o dezvolți!

În cadrul concubinajului bărbații au parte de toate beneficiile familiei: confort, grijă, hrană, apropiere intimă ș.a.m.d. În schimb ei nu iau asupra lor nici o responsabilitate, nici morală și nici măcar juridică! În orice clipă bărbatul poate să-și facă bagajele și să plece.

O prietenă de a mea a trăit câțiva ani într-o astfel de relație. Când concubinul său i-a propus să ia împreună un credit imobiliar, ea i-a răspuns categoric: “Acela va fi apartamentul tău, eu nu mă implic în nici un fel!”.

Sincer vorbind eu o admir pentru hotărârea și inteligența de care a dat dovadă. Ea a înțeles perfect cu ce se poate sfârși o astfel de aventură… Apropo, după puțin timp el a cerut-o în căsătorie!

Dar multe femei au o cu totul altă viziune, fiind gata să îndure ani întregi relația cu un bărbat care nici măcar nu vrea să o considere soție legitimă…

Oficializarea căsătoriei este un act firesc pentru oamenii care sunt gata să petreacă toată viața împreună. De ce ar fugi cineva de asta? Căsătoria este evitată doar atunci când unul (sau ambii) nu cred în relația lor sau pur și simplu nu au o viziune matură asupra vieții.

Dacă bărbatul nu vrea să vă prezinte în public ca fiind soția lui, în 99% de cazuri este vorba de faptul că el nu-și dorește să-i fiți soție. Cel mai probabil el caută o femeie mai potrivită pentru acest rol. La ce bun să irosiți timpul și energia sufletească într-o asemenea relație?

Dar dvs. ce părere aveți despre concubinaj? Împărtășiți-ne părerea și experiența dvs. în comentarii!