Concluzia unui studiu: Cea mai „rea” prietenă este, de fapt, cea care îți dorește ceea ce este cel mai bine pentru tine

Mulți dintre noi poate au auzit de expresia: „Bețele și pietrele pot rupe oasele. Cuvintele însă, pot zdruncina sufletul…”. Da, uneori cuvintele pot fi foarte dureroase. Cu toate acestea noi încercăm să ne înconjurăm cu cei mai buni prieteni posibili. Fie că este vorba de emoțiile pozitive pe care le împărtășim, fie de loialitatea lor, fie binele este mai bun decât răul.

Totuși, există întotdeauna câțiva prieteni pe care îi iubim, dar uneori sunt insuportabili, pentru că atitudinea lor dură ne arată direcția greșită și poate uneori să doară la fel ca înțepăturile de ac. Acest lucru ne face să credem că ei sunt foarte răutăcioși.

Dar știința spune că nu este cazul. Citiți acest articol și veți afla rezultatele celor mai recente studii.

Conform cercetărilor publicate în Psychology Science, oamenii care au tendința de a face pe alții să experimenteze empatii negative și cred că impactul acestor emoții va fi benefic pentru ei.

Cercetarea a fost realizată în cadrul Universității din Plymouth de către savantul psiholog Belén López-Pérez pe un eșantion de 140 de adulți. López-Pérez explică faptul că, în majoritatea cazurilor, prietenii noștri apropiați vor face ca frica să ne ajute, chiar dacă ne vom supăra pe ei.

„Am arătat că oamenii pot fi „cruzi pentru a fi buni”, adică pot decide să facă pe cineva să se simtă mai rău dacă această emoție este benefică pentru acea persoană, chiar dacă acest lucru nu implică un beneficiu personal pentru ei”, a spus López-Pérez.

Au existat alte studii care sugerează că oamenii pot căuta să înrăutățească starea de spirit a altei persoane pentru câștigul propriu. Dar în baza studiilor lor și examinării comportamentului neegoist, López-Pérez și colegii lui se întrebau dacă ar putea exista circumstanțe în care oamenii ar înrăutăți starea altor persoane din motive altruiste.

Sunteți de acord cu această părere?