Jason Silva este greu de etichetat – este numit futurist, ”DJ ideologic” și filosof. Ei bine, el a publicat recent ceva foarte interesant și neobișnuit, scrie Educate Inspire Change. În viziunea lui Jason părinții care discută cu copii săi deschis, pe un ton liniștit și fără a folosi prea multe diminutive și alinturi, contribuie la dezvoltarea și formarea micuțului.
Iată 7 motive convingătoare pentru care ar trebui să vorbiți cu copilul la fel ca și cu un adult.
1. Copiii învață limba de la noi
De fiecare dată când vorbim cu copiii noștri îi putem învăța gramatica, sintaxa, le îmbogățim vocabularul și multe altele. Nu trebuie să plătim pentru lecții costisitoare profesorilor de limbi străine, este suficient să vorbim cu copilul cu un limbaj real, în loc de sunete fără sens. Creierul tânăr este foarte puternic, mai ales când vine vorba despre învățarea unei limbi, de aceea trebuie să-i acordați o atenție specială.
2. Nimănui nu-i place când i se vorbește cu alinturi
Există un motiv pentru care adulții se înfurie adesea când consideră că cineva ”vorbește cu ei ca și cu un copil”. Este un fel de protecție excesivă. Dar copii nu iubesc această protecție și mai mult. Dacă au nevoie copiii de mai multă supraveghere decât adulții? Bineînțeles!
Copiii sunt de obicei, mai puțin informați, decât cei care au o experiență mai mare, dar acest lucru nu înseamnă că sunt proști. Trebuie să vorbiți cu ei și să le explicați totul așa cum, ne-ar plăcea să ni se explice și nouă – matur și realist.
3. Îi veți înțelege mai bine
Copiii încearcă să înțeleagă un număr mare de sunete, reguli lingvistice și norme ale limbii. Ei îi ascultă pe cei din jurul lor, încearcă să le înțeleagă limba și să o vorbească. Dacă veți pronunța sunete ciudate și veți folosi diminutive, mai târziu îl veți înțelege pe copil mai rău.
4. Copiii se simt deja ”diferiți” în această lume
Copiii sunt mai puțin dezvoltați din punct de vedere fizic în comparație cu adulții. De aceea, nu trebuie să le reamintiți de fiecare dată despre ceea că ei nu pot (sau nu le permiteți) să participe pe deplin în viața înconjurătoare. Această convingere din partea dvs, va fi motivul unei frustrări, care le va face dificilă viața, din punct de vedere emoțional, în adolescență.
Când spuneți copilului că este mai puțin inteligent decât alții, doar îi măriți frustrarea.
5. Îl ajutați în viitor să-și rezolve problemele
Când un copil cade și își zgârie genunchii, acest lucru nu înseamnă că trebuie să aveți grijă mai multă de el și să-l protejați mai mult de trotuarele sparte. Nu-l ajutați deloc să evite această problemă în viitor! Când vă oferiți ajutorul sau îmbrățișarea, spunând ceva de genul: „Ești bine? Am văzut cum te-ai lovit. Știu că te doare. Este întotdeauna important să vedem unde mergem”, nu-l veți învăța lucruri mai importante.
Folosind un limbaj ușor de înțeles și vorbind cu copilul despre ceea ce se întâmplă cu el, îl veți ajuta să afle legătura dintre acțiuni și consecințe, respectiv în viitor, copilul va putea preveni și rezolva multe probleme.
6. Acest fel de a vorbi îl ajută să-și înțeleagă emoțiile
Dacă îi veți spune copilului: „Cineva se joacă cu o jucărie la care ai visat de mult timp și acum te simți dezamăgit – este firesc” – îl veți ajuta pe copil să-și identifice și să-și înțeleagă emoțiile.
7. Îl ajută să practice mai mult
Practica face ca totul să fie perfect. Dacă apreciați acțiunile și faptele copilului dvs, acest lucru îl va ajuta să se perfecționeze.
Copiii văd ce simțiți cu adevărat și de cele mai multe ori doresc să arate că ei pot face ceva. Cu cât mai mult îi ajutați, cu cât mai mult îi ascultați și le răspundeți la întrebări, cu atât mai bine ei se dezvoltă.
Urmăriți acest video drăguț:
Copilul, evident, nu a înțeles niciun cuvânt, dar s-a implicat în discuție, îl privea în ochi cu o expresie a feței de parcă se implica emoțional în tot ce auzea, încercând să afle cât mai multe despre această persoană.
Un astfel de contact mental trebuie să lase o impresie puternică asupra copilului, ceea ce în viitor, cu siguranță va contribui la anumite rezultate.
Comunicați cu copilul dvs. Încercați și veți vedea imediat cum acest lucru îl afectează pozitiv!