Hribii pot crește chiar și pe pervazul ferestrei! Puteți pregăti din ei o supă delicioasă ori îi puteți face separat.

Culegătorii de ciuperci cu experiență cunosc valoarea hribului: este dificil de găsit, are un gust incredibil și este destul de scump. Este păcat că e destul de complicat de găsit o astfel de ciupercă valoroasă. Dar puteți oricând încerca s-o cultivați pe pervaz…

Hribii se adaptează bine în grădinile noastre și chiar în ghivece.

Echipa noastră vă va oferi câteva sfaturi utile.

Hribii de casă

Sezonul hribilor începe în luna iulie și ține până la sfârșitul lunii septembrie. Este bine să căutați în această perioadă una sau două ciuperci mature.

Pălăria conține miliarde de spori care sunt inactivi și nu prezintă valoare până când nu sunt activați. Dacă, de exemplu, ciuperca nimerește în stomacul unui animal (veverițe, iepuri, mistreți și altele), sporii se activează în procesul de fermentare și, nimerind în sol, dau viață miceliului.

Dacă veți încerca să le cultivați acasă, procesul este un pic mai diferit: sporii nimeresc direct în sol, iar probabilitatea ca ciupercile să apară și să crească este de sute și mii de ori mai mare.

Pentru aceasta veți avea nevoie de:

— 2 ciuperci mature;

— 4 litri de apă (nu de la robinet, dar de ploaie);

— 50 g de drojdie vie.

1. Căutați ciuperci sau cumpărați-le de la piață. Sporii se află pe partea inferioară a pălăriei. Ciuperca poate fi chiar și putredă, nu contează.

2. Dați ciupercile prin mașina de tocat, dar nu le spălați înainte de asta. Diluați masa obținută cu o cantitate mică de apă ca să încapă într-un vas cu volumul de 5 litri.

3. Adăugați drojdia și se amestecă atent după care v asul se acoperă cu o cârpă și se lasă într-un loc întunecos și cald timp de 2 săptămâni.

Aceste 2 săptămâni sunt suficiente pentru ca sporii să devină activi. Pentru patru litri de amestec veți avea nevoie de butoi de apă. Apa nu trebuie tratată, deoarece chiar și o cantitate minimă de dezinfectant poate distruge sporii.

Acum vă rămâne doar să udați solul cu acest amestec. Ciupercile pot apărea după circa 2 săptămâni, la început vor fi puține, dar vor crește până în toamnă, iar în următorul an veți avea o roadă bogată, când miceliul se va adapta.

Trebuie să le culegeți cât sunt tinere, cât palma. De regulă solul din grădină nu le prea priește și se alterează destul de repede.

Iar pentru a cultiva hribii la domiciliu, trebuie să luați doar 100 ml de amestec, să-l diluați cu un litru de apă și să udați solul din ghiveci și astfel veți avea roadă în toiul iernii.

Dacă nu aveți ghivece libere, crinii sunt cele mai bune plante pentru creșterea ciupercilor, deoarece miceliul formează o simbioză bună cu rădăcinile acestuia.

Această metodă este practicată de mai mult timp, puteți fi siguri de rezultatele acesteia, iar supa de hribi va deveni preferata Dumneavoastră.