Citate frumoase și nemuritoare rostite de Remarque

Erich Maria Remarque (1898-1970) a fost unul dintre cei mai populari și mai talentați scriitori germani ai secolului 20. A făcut parte din „generația pierdută”, un grup de tineri care a trăit ororile primului război mondial și care nu-și mai avea locul printre persoanele care n-au trecut prin ororile acestei deflagrații.

Erich era fiul unui legător de cărți, așa că în casă exista întotdeauna, temporar sau permanent, o cantitate imensă de cărți. De mic copil, el le citea până în zori, admirând lucrările lui Zweig, Thomas Mann, Dostoievski, Proust și Goethe.

Când avea 20 de ani, mama lui a murit. Cu mama a avut o legătură foarte strânsă, și în memoria ei, el a schimbat al 2-lea nume său din „Pavel“ în „Maria“ – detaliu ce duce în eroare cititorii, care nu știu dacă în spatele acestui nume se ascunde un bărbat sau de o femeie.

Cea mai faimoasă lucrare a lui, „Pe frontul de vest nimic nou”, scrisă în doar 6 săptămâni, dar după aceea, și publicat abia după jumătate de an. Ulterior, a fost nominalizat la Premiul Nobel. Nimeni nu a reușit să scrie atât de simplu, dar în același timp atât de emoțional și profund, despre soldații care au fost trimiși la moarte la război.

Scriitorul vorbea rar despre opera lui, prefera ca romanele sale să vorbească în locul lui. Am adunat pentru dvs. 20 de citate profunde și inspirate despre viața, dragostea și fericirea umană:

1. Despre fericire poţi povesti 5 minute, nu mai mult. Eşti fericit şi atâta-i tot. În schimb, oamenii nefericiţi pot vorbi despre nefericire zile în şir.

2. Când sunteți complet deprimat, treceți pe la mine, la spitalul. O plimbare prin secția oncologică, vă va vindeca îndată.

3.Ceea ce nu puteți obține este întotdeauna mai bun decât ceea ce aveți. În asta constă romantismul și prostia vieții umane.

4. Dacă ai început să faci ceva măreț, continua tot așa, nu pierde din elan!

5. În viaţă câștigă doar cel prost. Cel deștept vede peste tot obstacole care îl fac să-şi piardă încrederea în sine.

6. Nicio pace nu valorează nimic, dacă nu ai pace în suflet.

7.Fericirea – este cel mai nesigur și mai scump lucru din lume.

8. Cu cât ești mai puțin orgolios, cu atât ești mai valoros.

9. Este o greșeală să presupunem că toți oamenii au aceeași capacitate de a simți.

10. Conștiința îi mustră mai des pe oamenii nevinovați.

11. Bunătatea, daca ești capabil să o simți, îți încălzește sufletul.

12. Adevărurile au o caracteristică neplăcută: devin nenorociți dacă le spui cu voce tare.

13. Femeia devine mai înțeleapta când iubește, în vreme ce bărbatul își pierde capul.

14. Atâta timp cât o persoană nu renunță, el este mai puternic decât soarta sa.

15. Cu cât este mai primitivă ființa omenească, cu atât mai mult crede în ea.

16. Este foarte obositor să stai lângă cineva care îşi etalează inteligenţa, mai ales atunci când nu o are.

17. Numai omul nefericit știe ce este cu adevărat fericirea.

18. Cel mai ușor caracter îl au cinicii, cel mai insuportabil – idealiștii.

19.Cât de ciudat nu ar părea, dar tot felul de nenorociri în această lume, le provoacă adesea oamenii de statură mică; au un caracter mult mai tulburător și mai energic decât oamenii înalți.

20. Tot ce poți cumpăra cu bani e ieftin.