Această femeie a dat o explicație ideală a ceea ce înseamnă depresia. Trebuie să citiți asta!

Cu timpul depresia și alte probleme psihologice se camuflează atât de subtil, încât pot rămâne aproape neobservate. Aproape! Căci oricând se pot găsi metode de a scoate la iveală acești “paraziți”.

O pictoriță de 22 de ani pe nume Paulina Palita a prezentat o metodă sigură prin care se poate determina dacă omul are probleme psihice. Postarea sa a pus pe jar rețeaua Twitter!

“Eu am fost diagnosticată cu tulburare bipolară – relatează Paulina. Eu am decis să apăr drepturile oamenilor cu probleme psihice, căci știu că sunt foarte mulți astfel de oameni”.

Apoi a adăugat:

“Eu știu cât este de greu să faci față unei asemenea boli pe care mulți nici nu o iau în serios. Totodată eu știu mulți oameni care nu au posibilitatea să se expună. Unicul lucru pe care îl pot face este să îi informez pe cei din jur pentru a distruge stigmatizarea afecțiunilor psihice”.

Așadar, iată o metodă sigură de a depista depresia:

Bored Panda

Permiteți-mi să explic de ce afecțiunile psihice le pot provoca oamenilor o oboseală atât de puternică

Dacă aveți un cunoscut cu o tulburare sau o boală psihică, probabil i-ați pus întrebarea: “Oare de ce ai obosit atât de mult?”.

Eu sunt rareori întrebată cum mă simt, dar când asta se întâmplă, eu răspunde mereu la fel: “Totul e în regulă, pur și simplu am obosit”. Oamenii par a se mulțumi cu un astfel de răspuns, dar pentru mine oboseala nu este o văietare sau o formă de pesimism, ci constatarea unui fapt real.

Permiteți-mi să explic de ce omul care luptă în continuu cu propriul creier, dar și cu așteptările celor din jur, poate suferi de o oboseală puternică.

La acești oamenii creierul lucrează în regim de suprasolicitare și lor le este foarte greu să se relaxeze și să adoarmă noaptea.

În medie un om are nevoie de 7 minute pentru a adormi.

Acum imaginați-vă că ajungeți seara obosiți în pat, dar în loc de 7 minute aveți nevoie de tocmai o oră ca să puteți adormi. E suficient să te trezești pentru un gât de apă sau pentru a merge la baie și totul începe din nou.

Astfel de oameni adesea suferă de tulburări de somn, de aceea ei noaptea nu se pot odihni. Uneori ei se treze din cauza unor sunete, a durerii, a poziției incomode, a viselor ș.a.

În acel mai bun caz acești oameni se trezesc puțin mai odihniți decât când s-au culcat. E ca un acumulator defect, care nu se mai poate încărca la maxim.

Acești oameni pot să trăiască zeci de ani fără să se simtă odihniți după somn

Astfel de oameni depun un efort extraordinar pentru a se concentra asupra unui lucru, căci creierul lor tinde mereu să le ducă mintea în altă parte.

Totodată ei au probleme cu memoria operativă, astfel încât le este greu să țină minte niște informații voluminoase, deși toată lumea din jur așteaptă de la ei acest lucru.

Ei sunt într-o continuă luptă cu propriul creier, cu gândurile și fricile lor. Zi de zi creierul lor generează idei depresive într-un mod obsesiv.

Acești oameni luptă în continuu cu judecata și neînțelegerea celor din jur

Ei aud foarte des expresii de genul: “De ce ești mereu obosită?”, “Ia-te în mâini!”, “Ești o leneșă!”, “Ajunge să fii pesimistă!” etc.

Acești oameni sunt expuși la o suprasolicitare senzorială, care îi extenuează. În majoritatea timpului ei sunt expuși la niște fobii care celor din jur li se pare banale și iraționale.

E ca și un om cu frică de înălțime s-ar afla în continuu pe un pod îngust deasupra unei prăpastii și ar auzi de la alții: “Nu înțeleg de ce ți-e frică, podul e foarte sigur. Nu e nimic grav aici, dacă eu pot, înseamnă că poți și tu!”.

Acestor oameni le este greu să-și exprime sentimentele pentru că nimeni nu i-a învățat să facă asta

Ei depun un efort colosal ca să înțeleagă limbajul gesturilor, mimica și emoțiile interlocutorilor. E ca și cum te-ai uita la poza unei pisici și ai încerca să înțelegi la ce se gândește.

Pe acești oameni îi obosesc efectele secundare ale medicamentelor și așteptarea continuă a dispariție simptomelor și a înțelegerii din partea societății.

La astfel de oameni pot apărea simptome fizice din cauza tulburărilor psihice, pentru că tensiunea permanentă a creierului se reflectă și asupra corpului.

Pe ei de multe ori îi dor mușchii din cauza încordării continue, ei suferă de migrene și dureri de cap, au imunitate slabă și duc lipsă de poftă de mâncare. Și aici lista nu se epuizează!

Când cineva vă spune că a obosit, atrageți atenția la ce vrea să spună de fapt. A obosit fizic și doar are nevoie de somn? Sau poate are nevoie de ajutorul dvs.?

Poate el pur și simplu are nevoie ca cineva să i se uite în ochi și să spună: la tine ceva nu e în regulă, dar eu îți sunt alături! Spun asta pentru că atunci când eu spun că sunt obosită, tocmai de asta am nevoie.

De aceea vă rog: data viitoare când cineva afectat de o boală invizibilă vă spune că a obosit, nu îl tratați ca pe un leneș!

Vă rog din numele tuturor celor ce luptă în luptele invizibile: aveți răbdare și bunăvoință! Dacă dvs. nu treceți prin ceva, nu înseamnă că toți ceilalți sunt lipsiți de asta”.

Dar dvs. v-ați ciocnit cu astfel de cazuri?