Cine sunt femeile japoneze care sunt numite super mame și de ce sunt condamnate de societate

În Japonia există o categorie de familii înstărite în care femeile acordă o atenție deosebită educației copiilor. Uneori ajung chiar până la absurd: bebelușii de 6 luni sunt trimiși la grădiniță pentru a-i pregăti de școală, iar tinerii de 17 ani sunt însoțiți de mame la examene. Astfel de femei se numesc Kyoiku Mama. În articolul nostru le vom numi super mame.

Copiii japonezi se pregătesc de o carieră de succes chiar de de la grădiniță.

În Japonia există noțiunea de egalitate mentală: toți copiii sunt considerați la fel de înzestrați. Fiecare copil este capabil să învețe: dacă lucrurile nu funcționează, trebuie să insiste și va reuși. Această afirmație este învățată și în timpul lecțiilor.

Valorile pe care școala le insuflă copilului sunt susținute activ de familie. Legăturile familiale din Japonia sunt foarte puternice. În mod tradițional, rolurile sunt distribuite astfelca a:

— tatăl asigură stabilitate financiară;

— mama este angajată în menaj și are grijă de copii.

Dacă părinții își pot permite, atunci aleg cea mai bună grădiniță pentru ca mai târziu să ajungă la cea mai bună școală și de acolo la cea mai bună universitate. De obicei mama se ocupă de înscrierea copilului în toate aceste instituții de învățământ. Ea, pe lângă faptul că-l obligă să învețe, poate face chiar temele în locul lui, îi oferă toate condițiile necesare pentru studiu și îl învață să fie disciplinat.

Uneori, copiii acestor mame sunt numiți „chihuahua”: femeile îi poartă în brațe și îi antrenează în permanență. Este absolut normal ca o astfel de mamă să-i citească o carte în 4 limbi diferite unui copil de șase luni sau să-i explice structura avionului.

Pentru unele super mame nu este important ce fac fiicele lor. Fiii sunt importanți.

Expresia Kyoiku Mama conține, de obicei, o oarecare neglijare, fiind un stereotip al unei mame japoneze. Ea are grijă de copil ca acesta să ajungă la școală, apoi să se întoarce acasă; îl forțează să învețe, chiar dacă știe că acest lucru îi dăunează fizicului sau psihicului.

Super mama este unul dintre cele mai neiubite personaje din Japonia modernă. Dar, în ciuda condamnării publice, celelalte femei pot fi invidioase pentru succesul copiilor super mamelor.

Obsesia pentru învățare nu se aplică fiicelor: acestora li se permite să meargă oriunde doresc. Dar băieții nu au o asemenea libertate. Pentru ei este foarte importantă alegerea școlii.

Părinții sunt gata să facă orice pentru a-și vedea copilul într-o grădiniță sau școală de prestigiu.

Unii părinți recurg la diferite metode; un proprietar al unui restaurant a încercat să dea mită pentru a-și vedea copilul la cea mai prestigioasă grădiniță din țară, unde sunt acceptați anual doar 40 de copii, iar candidații sunt mai mult de 2 000. Testele pe care trebuie să le treacă copiii înainte de a fi acceptați sunt extrem de complicate.

Cartea lui Ryōko Satō „Testul de maternitate trecut cu 90%” a trezit foarte multe polemici. Autoarea a dezvăluit secretul său despre cum a reușit să crească 4 copii.

Ryōko Satō a respectat aceste reguli:

— lipsa gesturilor romantice în relația cu soțul său;

— fiecare minut liber va fi dedicat copiilor;

— copiii nu au voie să se îndrăgostească.

Toți patru copii au studiat la Universitatea din Tokyo, cea mai bună din țară, și au devenit medici de succes.

Copiii sunt monitorizați de la naștere până la admiterea la facultate.

Majoritatea tinerilor care vor să se înscrie la facultate vin în oraș împreună cu mamele lor. Pe mulți îi aduc, în sensul direct al cuvântului, de mână la universitate și îi așteaptă să iasă de la examene.

În caz de eșec, super-mama preferă să aștepte încă un an sau chiar câțiva ani pentru a încerca din nou, decât să accepte ca fiul său să studieze într-o universitate „de gradul doi”.

Ce părere aveți despre aceste mame? Așteptăm cu nerăbdare să ne scrieți în comentarii!