Cine a inventat notele muzicale și care este semnificația acestora?

Chiar și cei care nu au auz muzical și nu au cântat niciodată la vreun instrument, știu despre existența notelor muzicale. Totuși, cine e inventatorul lor, știu puțini dintre noi.

Călugărul Guido D’arezzo a trăit în orașul Arezzo – Italia, în sec. XI. Când și unde s-a născut nu se știe exact. Despre primii săi ani se știe că pentru un timp a trăit și studiat în mănăstirea Pompoza din apropierea orașului italian Ferrara. Dorința lui de reformare a corului bisericesc a provocat nemulțumire în rândul clericilor și a fost forțat să se mute în orașul toscan Arezzo.

Aici, a găsit liniște și a putut să se dedice în totalitate lucrării vieții sale – să găsească metoda prin care oamenii să citescă muzica, pentru a putea să învețe și să cânte, inclusiv melodii pe care nu le-au auzit niciodată înainte. A depus mult efort pentru ca să poată în sfârșit găsi o metodă prin care oamenii să citească muzica. El s-a folosit de versurile scrise de Paulus Diaconus în secolul al VIII-lea, pe care le-a pus pe muzică compunând imnul Sfântului Ioan. Guido D’arezzo a folosit prima silaba a fiecărui rând, deoarece observase ca fiecare verset corespunde unei tonalități diferite.

În latină, sună așa:

UT queant laxis

REsonare fibris

MIra gestorum

FAmuli tuorum

SOLve polluti

LAbii reatum

Sancte Ioannes

Guido D’arezzo a folosit prima silaba a fiecărui rând, deoarece observase că fiecare verset corespunde unei tonalități diferite.

Sistemul inventat de Guido a ușurat munca coriștilor. Înainte de a inventa acest sistem, lui Guido îi lua zece ani ca să-i pregătească, iar după aceea a fost inventat acest sistem de notație muzicală, doar doi ani. Este interesant că starețul mănăstirii, din care a fost expulzat Guido, s-a pocăit înaintea lui și i-a cerut să se întoarcă la Pomposa, dar el totuși a decis să rămână în Arezzo.

Însuși Papa de la Roma a fost interest de persoana călugărului. Mai mulți ani, Guido D’arezzo a trăit în Roma. Alfabetul muzical s-a răspândit foarte repede în întreaga lume creștină. Sistemul de notație muzicală îl folosim aproape neschimbat, dar totuși sunt careva modificări în acesta.

Puteți observa că prima notă a fost „ut” și nu cea obișnuită nouă „do”. Aceasta a apărut șase secole mai târziu. „Inventatorul” notei muzicale „do”a fost un alt teoretician de muzică, italianul Giovanni Battista Doni. Nota „ut” se termină cu o consoană, așa că Doni a sugerat să fie schimbată.

Interpretarea modernă a numelor de note arată astfel:

Do − Domnul este Domnul;

Re − rerum − materie;

Mi – miraculum – minune;

Fa − familias planetarium − Familia planetelor, sistem solar;

Sol − solis − Soarele;

La − lactea via − Calea Lactee;

Si − siderae − Cer.

În plus, alfabetul muzical al lui Guido Aretinsky a avut cu o notă mai puțin. Nota „si” a fost introdusă de compozitorul flamand Hubert Valrant la sfârșitul secolului al XVI-lea. Această notă combina literele inițiale din linia finală a imnului − Sancte Ioannes, adică „Sfântul Ioan”. Apropo, în alte țări occidentale, nota „si”, se pronunță „ti”.

Pe lângă acest sistemul de notație muzicală, Guido a mai adus o realizare importantă în teoria muzicală. În timpul dirijării corului său el, cu ajutorul mânii stângi sugera cântăreților ce notă să ia.