Cercetătorii au stabilit vârsta la care începem să arătăm mai bătrâni

Îmbătrânirea este inevitabilă. Dar când începe îmbătrânirea? Și se poate face ceva pentru a o întârzia? Aceste întrebări au stat la baza unui nou studiu realizat de Dr. Alexa Kimball, profesor de dermatologie la Harvard Medical School. Scopul studiului a fost de a determina ce anume se întâmplă în straturile pielii. Constatările ar putea ajuta la descoperirea secretului pentru influențarea sau chiar amânarea îmbătrânirii.

Peste 200 de femei de diferite naționalități au luat parte la acest studiu care a durat timp de 2 ani. Pe baza datelor obținute, oamenii de știință au concluzionat că în timpul vieții în țesuturile pielii există 5 procese diferite care se evidențiază în 5 etape culminante. Primul proces este asociat cu o scădere a cantității de antioxidanți pe care pielea o produce. Această etapă este în jurul vârstei de 20 de ani.

20 de ani

”Dacă anterior, recomandam mereu fetelor tinere să folosească produse hidratante și de protecție solară și credeam că acest lucru este de ajuns, acum recomandăm ca începând cu 20 de ani să utilizeze creme cu antioxidanți – vitamina C, E, extract de ceai verde și acizi de fructe”, și-au împărtășit constatările oamenii de știință.

30 de ani


Următoarea etapă este cea de la 30 de ani, când metabolismul organismului încetinește. De asemenea, încetinește metabolismul și în celulele pielii, iar acesta este responsabil de producerea de colagen și de proprietățile de regenerare. Pielea începe să pară obosită. Pentru a ”înveseli” pielea în acest stadiu, trebuie să întrebuințați în îngrijirea zilnică nicotinamidă sau vitamina B3, care va îmbunătăți starea pielii la nivel bioenergetic.

40 de ani

În jurul vârstei de 40 de ani, începe procesul de ofilire celulară a pielii. Acesta este un proces complex, în cadrul căruia se schimbă ciclul natural al celulelor pielii. În această etapă, epiderma nu mai are ingrediente cum ar fi retinolul, acidul glicolic și peptidele. Chirurgul plastician, Dr. Michel Yagoda, afirmă că produsele de îngrijire potrivite care au la bază aceste componente pot da literalmente o a doua viață pentru celulele moarte ale pielii.

50 de ani

Un alt salt important are loc la începutul menopauzei (vârsta medie este de 51 de ani). Funcțiile de protecție ale pielii slăbesc, ceea ce provoacă pielea uscată, iar asigurare nivelului optim de hidratare devine aproape imposibil. La această vârstă, pielea duce lipsă de diferite uleiuri.

60 de ani

De la vârsta de 60 de ani, procesele descrise mai sus încep să sporească în progresie geometrică. Pe lângă îngrijirea pielii, indispensabile sunt și exercițiile fizice. Alergatul sau ciclismul vor ajuta pielea să se regenereze mai repede.

Când devin evidente semnele de îmbătrânire?

Experții susțin că aceasta depinde mai ales de rasă și, probabil, de modul de viață. Bunăoară, în cazul femeilor de rasă europeană, primele semne de îmbătrânire se remarcă după 30 de ani. Le apar riduri pe frunte și sub ochi, pielea devine mai puțin elastică, apare pigmentarea. Femeile afro-americane, în general, îmbătrânesc cu 10 ani mai târziu. Acest lucru se datorează, în mare parte, moștenirii genetice.

Există excepții?

În timpul studiului, oamenii de știință au fost surprinși de faptul că unele femei arătau cu 10-15 ani mai tinere decât vârsta lor biologică. Unele femei în vârstă de 60 de ani arătau de 39, fără a fi recurs vreodată la intervenții chirurgicale. Cercetătorii au ajuns la concluzia ca ”vina” în acest caz se poate da doar pe genetică (ADN) și stilul de viață.

Dr. Yagoda este convins că 80% din succesul încetinirii procesului de îmbătrânire se află în modul de viață. Ea consideră că pentru a menține pielea mereu tânără este necesar să dormi 7-8 ore pe zi, să urmezi o dieta bogată în proteine, să bei multă apă și să iei complexe de vitamine care conțin colagen, peptide și aminoacizi.

Desigur, trebuie să fii rezonabilă la capitolul aspect și îngrijire zilnică. În cazul în care o femeie în vârstă de 60 de ani își achiziționează o cremă antirid foarte scumpă, în timp ce are stil de viață nesănătos, rareori are grijă de pielea sa, dar vrea un rezultat rapid, fără îndoială, că va suferi o mare dezamăgire. Întrucât cel mai important lucru în îngrijirea personală este constanța în acțiuni.

 

Sursa: Marie Claire