Cele mai populare plante perene cu înflorire îndelungată

Cu ce plante am putea împodobi grădina pentru a ne bucura de înflorirea lor pe parcursul întregii veri?

Alegerea este destul de bogată și diversă. În primul rând e vorba de plante perene, care au o viață îndelungată, sunt rezistente și nu sunt pretențioase la îngrijire. Să vedem care sunt cele mai populare dintre acestea.

Nemțișorul albastru

Nemțișorul albastru este o plantă perenă rezistentă la secetă și îngheț și poate atinge 2,5 m în înălțime. Partea sa înflorită alcătuiește aproape 1/3 din întreaga sa înălțime. Petalele sunt de culoare albastră, violet și, mai rar, albă. Mediul perfect pentru creșterea nemțișorului albastru este spațiul deschis, ușor umbrit.

Părăluța

Aceasta este o plantă perenă joasă (de maxim 15 cm) cu înflorire îndelungată. Părăluța are un aspect drăguț și nu este pretențioasă. Înflorirea începe devreme și durează până în toamnă târzie, cu o mică pauză în timpul verii. Întinerirea şi mutarea tufelor de părăluță se recomandă a fi făcute la fiecare 2-3 ani. O înflorire bogată și îndelungată poate fi asigurată prin fertilizarea cu humus și udare abundentă.

Ochiul boului

Astăzi se cunosc câteva sute de soiuri de aster, cum mai este numită această floare. Ea se evidențiază prin înflorire bogată și îndelungată și prin varietatea de culori: violet, albastru, alb, roșu, roz. Aster poate crește oriunde, cu excepția solurilor cu umiditate ridicată, preferând fertilizatori pe bază de fosfor. Florile se înmulțesc prin divizarea tufelor primăvara sau prin semințe proaspete în ghiveci sau în sol în perioada tomnatică.

Căldărușa

Căldărușa este o plantă perenă rezistentă la frig ce poate atinge 80 cm în înălțime. Ea începe a crește fiind încă sub zăpadă, iar apogeul înfloririi sale are loc în mai-iunie. Înmulțirea se poate face prin divizarea tufei primăvara sau toamna, fie prin semințe proaspete primăvara sau la începutul iernii, caz în care va înflori în al doilea an de viață.

Crinul-de-toamnă

Această plantă nepretențioasă are flori albe sau violet deschis, iar frunzele sale, având o formă interesant, rămân proaspete pe parcursul întregii veri. Înflorirea începe în luna iunie. Crinul-de-toamnă iubește spațiile deschise și un sol afânat bogat în humus. Cea mai bună metodă de a înmulți această floare este prin divizarea tufei.

Brumăreaua

Această plantă are o înflorire foarte îndelungată: din mai până la începutul lui septembrie. Ea poate fi crescută atât la soare, cât și în locuri umbrite, pe un sol umed și fertil. Înmulțirea prin divizarea tufei se poate face atât primăvara, cât și toamna, iar cea prin semințe se face la începutul iernii. Înflorirea plantei divizate va fi mai bogată decât cea a tufei-mamă.

Bulgări-de-soare

Această plantă perenă nu este pretențioasă la îngrijire și poate atinge 2 m în înălțime. Înflorește foarte bogat, iar petalele au o combinație grațioasă de galben și maroniu. Înmulțirea se face prin divizare sau prin semințe, iar cel mai potrivit loc pentru creștere este de-a lungul unor construcții.

Cuișoarele

Cuișoarele se înmulțesc prin semințe sau butași, bucurându-ne cu florile lor în primele două luni ale verii. Cel mai potrivit pentru creșterea cuișoarelor ar fi un loc însorit, cu pământ fertilizat și moderat lutos. Peste iarnă tufa de cuișoare ar fi bine să fie acoperită cu crengi de conifere.

Lupinul

Tufele de lupin sunt bogate și puternice, atingând înălțimea de 1 m. Planta poate fi semănată atât în ghiveci, cât și direct la locul permanent între primăvară și toamna târzie, dar poate fi înmulțită și prin divizare. Distanța minimă recomandată între tufele de lupin este de 50-60 cm.