Cele mai bune sfaturi și idei care ne vor fi utile tuturor! Secrete pentru croitoresele începătoare…

Asamblarea corectă, chiar și a celor mai simple lucruri, necesită cunoașterea unor tehnici speciale. Unele dintre ele sunt atât de simple, dar de cele mai multe ori nu ne dăm seama imediat… Experiența vine un pic mai târziu.

Acest articol ne oferă mai multe sfaturi utile care sperăm că vor fi utile persoanelor care încep a cocheta cu arta croitoriei.

Sfaturi pentru croitoresele începătoare

Cum se taie marginile pentru a obține un rezultat perfect?

Aceasta este o problemă mai complicată atunci când trebuie să asamblați detaliile care au forme mai complexe, cum ar fi în această fotografie, de exemplu. Ce trebuie să facem ca după ce vom întoarce stofa pe față cusăturile, liniile și curburile să fie perfecte? În realitate nu este deloc complicat.

1) După ce ați terminat de cusut, trebuie să tăiați din rezerve, lăsând nu mai mult de 5 mm de la linia tivului; în locurile mai dificile și la obiectele de dimensiuni mai mici trebuie să tăiați mai mult.

2) Faceți tăieturi perpendiculare pe curburile concave. Cu cât acestea sunt mai concave, cu atât trebuie să fie mai multe tăieturi. Pe curburile convexe trebuie să tăiați triunghiuri mici. Cu cât este mai convexă figura, cu atât trebuie tăiate mai multe triunghiuri.

3) Tăiați toate colțurile (ale pernelor, partea de jos a inimii etc.).

4) Dacă stofa este foarte slabă și există pericolul că marginile să se destrame, mai ales în momentul în care o veți întoarce pe față, înainte de a tăia din stofa lăsată pentru rezervă și de a face tăieturile menționate, puteți lipi cu fierul de călcat bucăți de flizelin subțire. Acesta va întări marginile și nu se vor destrăma.

Cum se coase o panglică subțire?

În cazul panglicii late nu este deloc complicat: se fixează cu ace și se coase. Dar în cazul celei subțiri e mai dificil (cu cât e mai subțire, cu atât e mai dificil). Este imposibil s-o fixăm deoarece „fuge”, se răsucește și nu reușim să obținem o linie dreaptă. Dacă trebuie să coaseți panglica, de exemplu, în formă de cerc, atunci este și mai dificil…

M-am chinuit foarte mult cu această panglică și eram aproape disperată! Dar am găsit o soluție. Deci puteți rezolva această problemă astfel. Înainte de a coase panglica, fixați-o de stofă cu ajutorul benzii dublu-adezive pentru textile (eu folosesc «Insta-Bond Tape» de la Hemline).

Există două metode: tăiați o bandă subțire și lipiți-o pe toată lungimea panglicii apoi îndepărtați stratul de protecție și lipiți-o pe stofă. Sau invers: lipiți banda de stofă în locul unde veți coase panglica (dacă este prea lungă, nu vă chinuiți, tăiați bucăți de bandă mai mici și le lipiți una lângă alta), apoi îndepărtați stratul protector și lipiți panglica.

A doua metodă mi s-a părut mai simplă. Avantajul benzii adezive constă în faptul că se poate lipi și dezlipi panglica de mai multe ori. Voila!

Dacă nu ați calculat lățimea benzii adezive și, pe alocuri, iese din sub panglică, atunci trebuie să o tăiați înainte de a călca. Această metodă este excelentă pentru panglica rigidă.

Panglica din stofă mai fină (de satin sau mătase) este mai bine să fie cusută cu mâna. Aici nu veți putea folosi banda adezivă, deoarece va face panglica rigidă și nici mașina de cusut nu vă va vnei în ajutor. Eu alge ață de culoarea panglicii și o fixez cu cusături minuscule. Dacă cusăturile vor fi efectuate paralel cu firul panglicii, acestea nu se vor observa aproape defel.

Cum să coaseți o linie dreaptă?

O altă aplicare a benzii adezive, nu e neapărat să fie o bandă specială pentru țesătură, poate fi cea mai simplă bandă adezivă. Dacă trebuie să coaseți ori să brodați o linie dreaptă, puteți, desigur, mai întâi să trasați linia pe stofă, dar mie mi-i frică să recurg la această metodă, mai ales dacă stofa e de culori deschise. Există, însă, pentru acest lucru o metodă mai rapidă.

Pentru a vă orienta puteți lipi banda adezivă pe material și să coaseți de-a lungul ei. Rapid și exact. Această metodă este potrivită pentru liniile decorative, ca cele din imagine sau, de exemplu, pentru coaserea panglicii pe săculeț.

Cum să combinați detaliile?

Sau mai exact cum să combinați cusăturile? Această întrebare apare destul de frecvent.

De exemplu cusăturile laterale ale unei genți și ale căptușelii trebuie să se potrivească exact atunci când sunt cusute împreună. Să fiu sinceră mai înainte nu puteam înțelege de ce nu reușeam să obțin un rezultat ideal, dar în sfârșit am înțeles. Trebuie doar să fixați cu ace locul cusăturilor. Fixați cu ace ambele părți și coaseți fără a scoate acele. Veți obține un rezultat perfect.

Cum să coaseți o aplicație? 

Aplicația poate fi cusută fără a-i ascunde marginile. Dar dacă nu doriți ca acestea să fie vizibile, trebuie să faceți următoarele:

1) Tăiați din hârtie mai groasă sau din carton un tipar care va avea exact dimensiunile aplicației, fără a lăsa rezerve pentru cusut.

2) Puneți tiparul pe partea din dos a piesei și călcați cu fierul rezervele pentru cusături. În locurile în care țesătura se îndoaie mai greu, faceți incizii sau triunghiuri suplimentare.

3) Scoateți tiparul. Acum puteți coase aplicația.

Vă invităm să mai accesați site-ul nostru!