Cele 8 lecții ale lui Buddha

Învățătura marelui Îndrumător nu are nevoie de vreo prezentare. În traducere, „Buddha” înseamnă „trezire” sau „iluminare”.

În învățătura sa nu există elemente care ar contrazice sursele armoniei interioare ale oricărui altui flux religios sau filosofic. Lecțiile sale sunt universale și eterne, iar cunoașterea lor este benefică pentru minte și suflet.

1. Să începi cu puțin: acest lucru este firesc. Ulciorul se umple treptat, picătură cu picătură. Fiecare maestru a fost cândva amator. Dacă ești perseverent și răbdător, vei avea succes. Nimeni nu poate reuși totul într-o noapte: succesul vine la cei care sunt gata să muncească asiduu până vor umple ulciorul.

2. Gândurile se materializează. Conștiința noastră este totul. Dacă omul are gânduri rele, îl așteaptă suferința. Dacă are intenții sincere, se va bucura de noroc. Pentru a trăi corect, trebuie să avem gânduri corecte. Gândirea corectă ne oferă cea ce dorim, cea incorectă ne va aduce ura, care ne va distruge într-un final.

3. Iertarea. Atunci când ții mânie este la fel ca și cum ai lua un cărbune aprins cu intenția de a-l arunca în cineva, dar arzi tu. Când îi eliberezi din „închisoarea” neiertării pe cei care te-au înfuriat, te eliberezi pe tine însuți. Niciodată nu vei putea distruge pe cineva fără să te distrugi pe tine însuți. Învață să ierți. Învață să ierți repede!

4. Acțiunile tale au mare importanță. Dacă vrei să te dezvolți, trebuie să acționezi zilnic. Un proverb spune „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă”. Buddha a spus: „Nu cred în soartă atunci când ea dă năvală asupra oamenilor care muncesc, dar cred în ea atunci când îi pedepsește pe cei care trândăvesc”.

5. Încearcă să înțelegi. Am încetat să luptăm pentru adevăr, luptăm doar pentru noi înșine. În primul rând încearcă să înțelegi și numai după aceea vei fi înțeles. Depune toate eforturile pentru a înțelege punctul de vedere al altcuiva și atunci vei avea pace în suflet. Încearcă mai bine să fii fericit în loc de a demonstra că ai dreptate.

6. Învinge-te pe tine însuți. Mai bine încearcă să te învingi pe tine decât să ieși victorios dintr-o mie de bătălii. De o asemenea victorie nu te vor putea lipsi nici îngerii, nici raiul, nici iadul. Ca să te învingi, trebuie să-ți poți controla gândurile. Ele nu trebuie să se dezlănțuie ca talazurile mării. Ai putea crede că: „Nu-mi pot controla gândurile. Gândurile îmi vin când le abate lor”. Atunci eu îți voi răspunde: „Nu-i poți interzice unei păsări să zboare deasupra ta, dar îi poți interzice să-și facă cuibul pe capul tău”.

7. Trăiește în armonie. Ea vine din interior. Nu căuta la suprafață ceea ce poate exista doar în inima ta. Armonia nu este un alt loc de muncă, o nouă căsătorie sau o mașină nouă, este pacea din suflet care pornește de la tine.

8. Fii recunoscător. Ridică-te și mulțumește pentru faptul că, dacă nu ai învățat mai mult, ai învățat măcar ceva și, dacă nu ai învățat nimic, atunci mulțumește pentru faptul că nu ai irosit prea mult timp pentru acest lucru, dacă ai pierdut timpul, măcar nu te-ai îmbolnăvit, dacă totuși te-ai îmbolnăvit, fii recunoscător pentru faptul că ești în viață. Nu toți au reușit să se trezească azi dimineață. Cineva a adormit ieri pentru ultima dată. Există întotdeauna ceva ce merită mulțumiri. Nu fi pesimist. O inimă recunoscătoare te face măreț!

12 Postulate ale lui Buddha pentru o viată fericită:

— Cel mai mare dușman al omului este el însuși.

— Cea mai mare prostie în viața omului este minciuna.

— Cea mai mare tristețe în viața omului este invidia.

— Cea mai mare greșeală în viața omului este rătăcirea lui.

— Cea mai mare vină în viața omului este nerecunoștința.

— Cea mai mare pierdere în viața omului este pierderea speranței.

— Cea mai mare avere din viața omului este rațiunea și sănătatea.

— Cel mai mare dar în viața omului este generozitatea.

— Cel mai mare neajuns în viața omului este neînțelegerea.

— Cea mai mare consolare în viața omului sunt faptele bune.

— Cel mai mare regret în viața omului este pierderea demnității sale.

— Cea mai admirabilă faptă din viața omului este revenirea după o cădere dureroasă.

Sfaturi scurte și înțelepte din partea lui Buddha:

Una din cele mai utile calități ale noastre este cea de a uita răul: uitați de necazuri, de supărare, de iritare, de răutate. Nu adunați gunoi în sufletul vostru.