Cele 7 etape ale unei relații: de la perioada de flori și bomboane la cea de dragoste adevărată

„Dragostea durează trei ani” spune Frédéric Beigbeder, iar relațiile de familie trec prin șapte etape, menționează psihologii. Dacă s-ar fi știut despre acestea, 80% dintre divorțuri nu ar fi avut loc.

După oficierea căsătoriei perioada florilor și bomboanelor se termină, romantismul trece, încep zilele în care legăturile familiale trec prin testul rezistenței.

Dragostea trebuie să treacă prin șapte etape pentru a deveni adevărată, puternică, profundă. Cea despre care se poate spune: „Este pentru totdeauna!”

1. Etapa florilor și bomboanelor

Durează aproximativ un an și jumătate. În această perioadă el și ea văd lumea în roz, datorită producerii active a hormonilor fericirii în organismul îndrăgostiților.

Alesul inimii pare a fi perfect și unic. Sunt într-o stare de euforie de parcă ar fi sub influența alcoolului. Deseori tinerii i-au decizii privind soarta lor fiind în această stare, iar ulterior se dovedesc a fi grăbite.

2. Etapa suprasaturării

Începe „trezirea” și se face o evaluare obiectivă a situației. Marea de sentimente este înlocuită cu obișnuința și afecțiunea. Comportamentul devine natural și relaxat, ca și cum nu sunteți unul cu celălalt, ci singur cu voi înșivă. Nu aveți de ce vă rușina.

3. Etapa dezgustului

Imperfecțiunile reciproce devin evidente și încep să vă irite. Certurile și neînțelegerile sunt inevitabile. Se pare că cel mai potrivit mod de a scăpa de emoțiile negative este să vă despărțiți.

După despărțire, puteți începe o nouă relație. Dar și acea relație va trece prin această etapă.

4. Etapa toleranței

Drama se retrage în fundal. În schimbul acesteia, apare înțelepciunea și înțelegerea că orice certuri se vor termina mai devreme sau mai târziu și vă puteți continua viața în această lume.

5. Etapa datoriei sau a respectului

Deși a trecut mai mult timp de când sunt împreună, se spune, că la această etapă cuplul începe să trăiască dragostea adevărată. În loc de cuvintele „îmi datorezi”, vor apărea cuvintele „vreau să fac asta pentru tine”. Partenerii încep să-și înțeleagă responsabilitățile, fără să se gândească la ceea ce pot câștiga unul de la altul, ci la faptul cum să-l facă fericit pe celălalt.

6. Etapa prieteniei

Este etapa de apropiere care generează o mare încredere. Este la fel ca între prietenii devotați. Oamenii s-au plăcut, în ciuda pasiunii, s-au cunoscut reciproc, s-au acceptat necondiționat și, prin urmare, au devenit prieteni.

7. Etapa dragostei adevărate

Mulți cred că dragostea adevărată nu este ceva care cade din cer. Dar este sentimentul obținut în procesul unei vieți comune îndelungate. Pentru a o simți trebuie să crească sau să se maturizeze, iar asta înseamnă să se renunțe la egoism și prejudecăți.

Oamenii fericiți își merită fericirea lor. Prin urmare, nu trebuie să-i invidiați, ci să învățați de la ei.