Cel mai bun frontman din istoria omenirii: știința a recunoscut măreția vocii lui Freddie Mercury

Pe 5 septembrie, Freddie Mercury, legendarul frontman al formației Queen, ar fi împlinit 72 de ani. Este greu să-l imaginăm pe acest mare artist, ca fiind un rocker pensionat, înconjurat de copii și nepoți. „Nu am nicio dorință să trăiesc până la vârsta de 70 de ani: probabil este o ocupație plictisitoare”, – a spus el într-un interviu și a prezis astfel propria soartă.

Nu trebuie să fii un mare specialist, pentru a înțelege: abilitățile vocale ale lui Mercury au fost excepționale. Chiar și știința a recunoscut măreția talentului său. În anul 2016, oamenii de știință suedezi, austrieci și cehi de la Universitatea din Palacky au demonstrat unicitatea diapazonului vocal al cântărețului. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Logopedics Phoniatrics Vocology.

Pentru analiza vocii, oamenii de știință au folosit înregistrările și interviurile de arhivă. În cadrul experimentului, cercetătorii au descoperit că, vocea naturală a lui Mercury era bariton, deși a devenit faimos ca tenor.

De asemenea, oamenii  de știință au demonstrat, că diapazonul vocal al cântărețului era mai mare de 3, dar mai mică de 4 octave (baritonul de operă, în mod normal, cântă în limitele a 2 octave).

Un fapt curios: odată Freddie a refuzat în glumă să cânte în duet cu diva de operă Montserrat Caballe, pentru că era îngrijorat de faptul că fanii nu-l vor recunoaște cântând cu voce bariton și mai mult nu vor mai veni la concertele sale.

Oamenii de știință au studiat, de asemenea și modul de a cânta a lui Freddie Mercury și au ajuns la concluzia că marele cântăreț implica nu doar corzile vocale obișnuite, dar și pliurile ventriculare (așa numitele coarde vocale false). Această tehnică este folosită de cântăreții din Yacutia, Tuva și Tibet. Și în sfârșit, solistul formației Queen, se deosebea de alți cântăreți printr-un vibrato neobișnuit de rapid și neuniform (o schimbare periodică a timbrului, puterii și înălțimii sunetului).

Combinația acestor date, plus un suflet rebel, sălbatic și sensibil, l-au ajutat pe Freddie să creeze o imagine scenică carismatică. Fiecare frază rostită de acest cântăreț era foarte sinceră și plină de misticism. Poate de aceea tot ce spunea Freddie provoca aceeași rezonanță ca și cântecele sale.

Iată câteva citate de la marele artist:

„Cred, că în ochii publicului sunt un om de pe scenă, foarte arogant, foarte agresiv, înconjurat de strălucire, de aceea de fiecare dată când oamenii vorbesc despre mine și mă văd în societate, ei nu se îndoiesc de aroganța mea. Într-o oarecare măsură, acest lucru este chiar foarte bun, deoarece nu vreau ca toată lumea să știe despre sentimentele mele adevărate, pentru că aceasta este viața mea personală.”

„Nu am vrut să fac altceva, așa că, pentru a reuși eram gata să suport orice dificultăți și lipsuri, pe care ulterior mi le-a oferit soarta. Nu contează de cât timp este nevoie pentru a reuși, trebuie doar să credeți asta și eu am crezut. În același timp, este necesar să posedați o anumită doză de egoism, aroganță și încredere de sine.”

„Ce voi face peste 20 de ani? Voi fi mort! Vă îndoiți?”

„Dacă îmi este dat să mor mâine, nu voi regreta. Într-adevăr am făcut tot ce am putut.”

Da, Freddie, într-adevăr, ai făcut totul și mai mult decât totul. Geniile nu se uită! Îți mulțumim pentru asta!