Ce trebuie să cunoască orice grădinar despre altoire. Sfaturi utile.

La ce visează fiecare grădinar? Evident să aibă o recoltă cât mai bogată, iar problemele să dispară. Visează ca pomii din livadă să nu îmbătrânească niciodată, iar soiurile preferate să se adapteze ușor condițiilor de climă. Toate acestea sunt absolut realizabile, în cazul în care grădinarul practică altoirea.

Nu ați altoit niciodată pomi fructiferi? Nu știți cum se face? Vă este teamă că nu veți reuși? Atunci acest articol este pentru dumneavoastră!

Ce este altoirea și la ce folosește

Altoirea reprezintă îmbinarea a două sau mai multe plante diferite în scopul de a obține un nou organism unic, în care sistemul radicular al unui “părinte” începe să asigure creșterea și dezvoltarea părții supraterestre a celui de-al doilea. Acesta din urmă este un soi special selectat cu calitățile și caracteristicile necesare. Prin altoirea pomilor vă puteți îmbunătăți calitatea și diversitatea fructelor din livada dumneavoastră.

Cel mai important este să scurtezi timpul de așteptare a primei recolte. Pomii proveniți din semințe vor da roade nu mai devreme de 5-6 ani, iar uneori chiar și peste 10-15 ani. În timp ce altoirea pe un portaltoi matur sau unui puiet de 2-3 ani vă poate bucura cu recoltă deja peste 2-3 ani.

Altoirea vă va ajuta să obțineți rapid soiul dorit pe care de exemplu, l-ați văzut la un vecin sau la rudele ce locuiesc în altă regiune. Și nu va fi nevoie să cumpărați puieți, căutând acest soi în toate pepinierele – este suficient doar să obțineți o crenguță sănătoasă de la pomul îndrăgit.

Cu ajutorul altoirii diferitelor soiuri pe un singur pom, veți reuși să creșteți semnificativ diversitatea fructelor din grădina dumneavoastră și, în același timp, veți economisi teren. Pe un măr sau un păr, de exemplu, puteți avea 3-4 varietăți de soiuri, iar pe un prun puteți crește simultan prune și caise!

Altoirea face posibilă înlocuirea rapidă a unui soi nereușit cu unul nou, cu proprietăți mai bune. Cu ajutorul acestui artificiu puteți salva soiul preferat, dacă trunchiul copacului a fost bunăoară afectat de rozătoare sau o îngrijire greșită. Tot datorită altoirii, copacii pot să se adapteze la maxim față de condițiile solului și a climei.

Iar pe lângă toate îmbunătățirile aduse în livada dumneavoastră, altoirea este, de asemenea, o îndeletnicire extrem de interesantă.

Participanții la proces

În procesul de altoire sunt implicați altoiul, portaltoiul, cambiul și, desigur, omul.

Altoiul este o parte a unei plante de specie superioară care se îmbină cu altă plantă. Acesta poate fi o bucată de crenguță sau chiar un mugure. Altoiul va forma partea superioară a arborelui (arbustului) și va fi responsabil de caracteristicile soiurilor.

Portaltoiul este o plantă sau o parte a unei plante pe care se grefează altoiul. Portaltoiului este partea inferioară, care răspunde de nutriție, rezistența și adaptabilitatea la condițiile locale.

Și dacă altoiul și portaltoiul sunt participanții de bază la acest proces, atunci cambiul este principalul executant, datorită lui se realizează totul.

Cambiul

Principiul de altoire se bazează pe capacitatea copacului de a-și vindeca rănile. Aici toți laurii aparțin cambiului – stratul de celule ce se divid și care se află sub scoarţa arborelui.

La altoire, tăieturile speciale făcute pe altoi și portaltoi sunt suprapuse astfel încât să se combine straturile goale ale cambiului.

Ambele plante încep să își vindece în mod activ rănile: celulele de pe ambele părți ale cambiului se înmulțesc activ, astfel dând naștere la calus (țesutul vindecător). Atunci când aceste straturi aderă bine unul la altul se formează un nou țesut conductiv.

Portaltoiul

Portaltoiul este baza pe care se face altoirea. Prin sistemul său radicular va avea loc nutriția, de el va depinde rezistența și longevitatea arborelui, legătura cu solul și chiar rodnicia. Prin urmare, alegerea portaltoiului trebuie să fie abordată cu toată responsabilitatea.

Criterii pentru alegerea portaltoiului

 • Compatibilitatea cu altoiul
 • Rezistența la îngheț
 • Rezistență la excesul sau lipsa de umiditate
 • Adaptabilitate maximă la condițiile locale
 • Sistem radicular puternic

Criterii de categorisire a portaltoiului

 • Sălbatic și franc
 • Generativ și vegetativ
 • Viguros și slab

În calitate de portaltoi poate servi un copac tânăr sau un puiet cu rădăcini, o parte din rădăcină sau un pom care din anumite motive este condamnat la pieire.

Altoiul

Altoiul reprezintă partea aeriană în întregime sau numai coroana și de el depind calitatea și cantitatea fructelor.

Prin urmare pentru altoire trebuie să tăiați butașii pomilor care au făcut până acum roadă bogată și gustoasă.

Pregătirea butașilor se realizează de mai multe ori pe parcursul anului. Pentru altoirile de iarnă și de primăvară, butașii trebuie să fie pregătiți de cu toamnă, înainte de venirea înghețurilor.

Pentru altoirea de vară butașii se pregătesc nemijlocit înaintea procedurii. Este important ca baza butașului să fie înlemnită și să aibă 2 muguri formați.

Ce soiuri putem combina prin altoire

Se disting următoarele tipuri de altoire în funcție de soiul altoiului și al portaltoiului:

 • Intraspecifică: când ambii sunt din aceeași specie, bunăoară vișin Ilva pe vișin de Botoșani.
 • Interspecifică: altoire între diferite specii ale aceluiași gen, cum ar fi vișină pe cireș.
 • Altoire între genuri: de exemplu păr pe gutui, prun pe cais etc.

Evident altoirile cu “părinți” din diferite genuri sunt cele mai dificile, dar dacă veți depune grijă și străduință veți obține rezultate impresionante!

Ați avea curaj să faceți altoire în grădina dvs.? Iar dacă ați făcut-o deja, vă rugăm să ne împărtășiți propria experiență în comentarii!