Care este informația personală pe care ar fi mai bine să nu o plasați în rețelele de socializare?..

Spre exemplu Facebook sau Twitter (și altele) nu sunt atât de sigure și nici atât de comode. Deseori adolescenții nu realizează că informația pe care o plasează pe rețelele de socializare nu mai poate fi ștearsă și fiecare persoană poate să folosească această informație în scopuri personale.

Câțiva cercetători ai rețelei Facebook au depistat că deseori persoanele plasează informații personale și foarte intime despre sine, pe care nu le-a spus nimănui din viața reală. Însă noi nu știm niciodată cine va citi și cum va folosi acea informație în mediul virtual.

De aceea, părinții trebuie să protejeze copiii de pericolele internetului și rețelelor sociale, să le explice că ceea ce pot spune celei mai apropiate persoane niciodată nu trebuie să scrie în spațiul virtual.

1. Zilele de naștere ale membrilor familiei

Este plăcut să primiți felicitări de ziua de naștere. Totuși, experții în securitatea virtuală recomandă să nu indicați data corectă a nașterii, deoarece această informație poate fi utilizată pentru crearea unui cont fals cu datele voastre.

În cazul în care este necesar să indicați data nașterii, scrieți doar anul sau ziua nașterii fără a indica toate cifrele.

2. Statutul

Chiar și copiii navighează pe Internet ca fiind „liber” sau „în relație”, nemaivorbind de domnișoarele tinere sau femeile care sunt în căutarea unor parteneri. Aceste postări sunt periculoase, deoarece riscați să cunoașteți niște escroci sau niște „colecționari” de relații. Lăsați această rubrică necompletată.

3. Locul unde vă aflați

Este un joc – în care arătați unde sunteți, cum vă petreceți timpul și când vă întoarceți acasă. Nimeni, în afară de părinți nu trebuie să știe unde este copilul. Explicați copilului de ce Internetul nu este locul potrivit unde să posteze informația despre planurile de viitor, timpul sau perioada când nimeni nu va fi acasă.

Povestiți despre impresiile, călătoriile, concertele la care ați mers după producerea evenimentului.

4. Nu povestiți că sunteți singuri în casă

Discuțiile on-line sunt locul unde copiii, vorbesc mult despre tot felul de lucruri care nu este bine să fie divulgate persoanelor străine. Povestiți copiilor că în mediul virtual nu este bine să spună că sunt singuri acasă, când revin părinții de la muncă sau unde muncesc părinții și ce cumpărături sau achiziții de valoare au făcut părinții recent. Mai mult ca atât, aceste lucruri, nu este bine să le plaseze nici pe Internet, nici să le scrie prietenilor apropiați. Deoarece nimeni nu știe unde este acest prieten, cine stă lângă el și citește aceste mesaje.

5. Imaginile foto și numele copiilor

Desigur, toți părinții sunt mândri de copiii lor, dar nu este binevenit să plasați aceste imagini în spațiul public. Nu mai faceți publice pozele cu ei, mai ales în cazul copiilor mici și dezbrăcați.

Nouă din zece părinți nu doar postează imagini foto cu copiii lor, dar divulgă și numele copilului, indică data și locul nașterii, numele rudelor. Cu cât mai multă informație este publică, cu atât mai ușor îi este unei persoane străine să înceapă o discuție cu copilul vostru și să obțină de la el ceea ce își dorește. Copiii au tendința să fie creduli, în special față de persoanele care cunosc informații despre el sau familia sa. Nu publicați imagini cu copilul vostru și nu permiteți altcuiva să facă acest lucru.

Înainte să publicați informații despre sine în mediul virtual, asigurați-vă că această informație personală nu poate fi folosită împotriva voastră! Renunțați la obiceiul de „a posta” tot felul de lucruri minore care vi se întâmplă în viață! Tot ce este ascuns de ochii străinilor este în siguranță!