Ce finisaje, în afară de faianță, am putea folosi pentru pereții din baie?

Faianța nu este singura opțiune pentru finisarea pereților din baie. Citiți articolul nostru și veți afla mai multe informații utile.

Alternative pentru faianța din baie

Faianța este un material excelent pentru încăperile umede, dar nu este unicul. Chiar dacă, la momentul actual, există foarte mulți producători, multe opțiuni de design, oricum toate băile arată cam la fel. E plictisitor, nu-i așa?

De ce, atunci, să nu folosim faianța doar în zonele umede?

Cum trebuie să fie finisajul din baie:

— să fie rezistent la umezeală și la uzură,

— să reziste bine la curățarea mecanică și chimică,

— să prevină înmulțirea bacteriilor,

— să fie frumos și să corespundă stilului casei.

La moment există mai multe tipuri de materiale moderne care corespund acestor cerințe! Pentru zona de dus, de exemplu, putem utiliza panouri și blocuri de sticlă sau diferite tipuri de tencuieli decorative.

Tencuieli decorative 

Tencuiala decorativă este rezistentă și accesibilă, care poate fi utilizată chiar și în zonele umede. Există diferite tipuri și nu este deloc complicat să găsiți un finisaj fiabil, modern și frumos pentru pereții băii.

Producătorul italian Loggia recomandă utilizarea finisajele decorative care au niște proprietăți speciale: pereții Dumneavoastră vor fi protejați de umezeală și bacterii.

Există două tipuri principale de tencuieli decorative:

— tencuieli rezistente la apă, care se pot folosi chiar și în duș, cum ar fi, de exemplu, Plasma 3D, Pelle di Luna sau Diamond.

— tencuieli decorative care pot fi folosite pentru baie (pentru suprafețele unde apa nu nimerește direct). În acest grup se includ aproape toate tipurile de tencuială, doar că în acest caz la final trebuie să se aplice un strat de ceară sau alt tip de strat de acoperire, care va servi ca o protecție împotriva umezelii.

Care sunt avantajele tencuielii decorative:

— are o mulțime de culori, texturi și efecte;

— nu se teme de umezeală și nu se decolorează;

— nu dăunează sănătății;

— pe aceste suprafețe nu se răspândește mucegaiul și alte bacterii;

— se repară ușor;

— se curăță ușor, chiar dacă e vorba de depunerile de calcar;

— tencuielile decorative costă relativ ieftin: gresia calitativă nu este mai ieftină, iar prețul lucrărilor este estimat cam la fel.

Tencuiala decorativă este foarte frumoasă!

Vopsirea pereților 

Vopsea pentru pereții și tavanul din baie

Următoarea metodă, după faianță, este vopsirea pereților. Majoritatea producătorilor moderni produc vopsele speciale pentru băi și bucătării: în compoziția lor au deja substanțe antibacteriene.

Tapete 

Veți fi surprinși, dar există tapete care rezistă perfect la condițiile din baie, cu siguranță că nu este vorba despre tapetele de hârtie, dar despre tapete speciale pentru încăperile umede. Ele nu absorb vaporii de apă, nu se umfla și nu se dezlipesc odată cu trecerea timpului. Pentru aceste tapete veți avea nevoie de un adeziv care conține componente antifungice.

Lambriuri și lemn

Lemnul natural se utilizează tot mai mult pentru finisajul din baie. Datorită prelucrării corespunzătoare a lemnului, acesta se poate utiliza nu doar pentru pereți, ci și pentru cadă și lavoar.

Faianță porțelanată și panouri de perete

Dacă proprietățile faianței clasice sunt foarte importante pentru Dumneavoastră, dar nu vă plac pereții cu pătrățele, puteți utiliza panouri din faianță porțelanată de mari dimensiuni. Este aceeași faianță, dar este foarte subțire și ușoară și poate acoperi o suprafață mare: ajung până la dimensiunea de 1×3 m.

Ce finisaje nu sunt recomandate pentru pereții din baie

Lambriurile din plastic: acest material nu este rezistent, este nesănătos și nu arată prea bine.