Probabil orice legumicultor s-a ciocnit cu situația în care frunzele castraveților se îngălbenesc, se usucă, se ofilesc sau apar pete ciudate pe ele. Această problemă este foarte răspândită și are mai multe cauze. Pentru a salva recolta de castraveți este necesar să identificați cauza exactă și să o remediați, pentru a preveni apariția ei în anii următori.
De ce se îngălbenesc frunzele castraveților: 6 cauze
Iluminarea insuficientă
Dacă îngălbenirea afectează frunzele din partea de jos a tufelor de castraveți, cauza este în insuficiența de lumină. Tufele au fost răsădite prea aproape una de alta. Vestea bună e că un astfel de simptom nu afectează nici calitatea, nici volumul recoltei. E suficient să curățați din când în când tufele de acele frunze galbene.
Udarea incorectă
Castraveții reprezintă o cultură ce iubește apă. Dar excesul de umiditate poate avea același efect asupra lor ca și seceta. În zilele obișnuite de vară castraveții trebuie udați de 3 ori pe săptămână, iar în timpul caniculei și secetei este nevoie de udare zilnică. Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă ca să ajungă la rădăcini, în lipsa umidității la acel nivel frunzele încep să se usuce. Același efect îl poate avea și o ploaie îndelungată sau o udare excesivă, care provoacă putrezirea rădăcinilor și, la fel, îngălbenirea frunzelor.
Bolile fungice
Îngălbenirea frunzelor poate fi provocată și de bolile fungice, cum ar fi verticiloza sau fuzarioza. Acestea pot distruge întreaga tufă, frunzele se usucă și cad și întreaga plantă își pierde forțele vitale. Astfel de boli se dezvoltă de obicei după variații bruște de temperatură de la o zi la alta sau chiar de la zi la noapte.
Dăunătorii
Păianjenul roșu comun și musculița albă sunt printre insectele ce se hrănesc cu sucul frunzelor de castraveți. Prin urmare acestea se îngălbenesc și se usucă. Unica soluție în acest caz este să distrugeți dăunătorii fie cu ajutorul unor soluții tradiționale, fie cu a unor preparate chimice speciale.
Fertilizarea și îngrășămintele
O cauză ceva mai rară a acestui fenomen este insuficiența unor anumite substanțe nutritive, caz în care vă pot ajuta acțiunile de fertilizare. Important e să determinați ce elemente anume trebuie folosite:
- Dacă se usucă doar marginile frunzelor, este nevoie de magneziu și potasiu.
- Dacă pe frunzele îngălbenite rămân linii verzi, planta necesită fier și mangan.
- Dacă se îngălbenesc doar frunzele din partea de sus, este nevoie de cupru.
Vârsta
De asemenea frunzele se îngălbenesc la sfârșit de sezon, după ce toată roada este recoltată. În acest caz este vorba de o banală îmbătrânire a plantei.
De ce se îngălbenesc frunzele castraveților: soluționarea problemei
Cel mai eficient tratament este, bineînțeles, profilaxia. Pentru a evita apariția problemelor cu recolta de castraveți, urmați aceste sfaturi.
Respectați regulile de rotație a culturilor
În fiecare an castraveții trebuie crescuți pe o parcelă nouă. Dat fiind că dovleacul și dovlecelul sunt expuși la aceiași dăunători ca și castravetele, nu se recomandă cultivarea lor consecutivă pe aceeași parcelă, nici pe parcele vecine.
Respectați regulile de udare
Castraveții iubesc udările dese și abundente. Dacă nu aveți posibilitatea să îi udați la timp, folosiți mulcirea solului (cu diverse plante ierboase sau chiar buruieni), care va preveni evaporarea apei.
Fertilizați solul
Cenușa de lemn este o sursă bună de potasiu, dar și un mijloc de profilaxie împotriva bolilor și dăunătorilor. Ea se aplică direct în gropița tufei. Iar în calitate de fertilizator lichid puteți folosi decocție de ierburi. De asemenea pot fi folosiți și fertilizatorii minerali.
Faceți udări și stropiri profilactice
Rețeta 1. Într-o găleată cu 10 l de apă adăugați 1 l de lapte, 30 de picături de iod și 20 g de săpun de rufe. Pulverizați acest amestec peste tufe din momentul când se dezvoltă primele 4 frunze, repetând-o de 3 ori pe lună.
Rețeta 2. Lăsați peste noapte o pâine într-o găleată cu 10 l de apă. După circa 10-12 ore fărâmițați pâinea în apă, apoi adăugați puțin iod. Stropiți castraveții de 2 ori pe lună pe parcursul verii.
Rețeta 3. Adăugați 1 lingură de bicarbonat de sodiu într-o găleată cu apă. Udați tufele la începutul verii ca și profilaxie împotriva bolilor fungice.
Rețeta 4. O soluție universală, potrivită atât pentru stropire, cât și pentru udare. Fierbeți 100 g de coajă de ceapă în 10 l de apă, apoi lăsați să se infuzeze peste noapte. Strecurați lichidul și dizolvați-l cu apă înainte de utilizare: 100 ml de soluție la 400 ml de apă. Această soluție e foarte eficientă împotriva dăunătorilor.
Rețeta 5. Amestecați 2 l de chefir cu 10 l de apă și 3/4 de pahar de pudră de zahăr. Stropiți castraveții pentru a preveni îngălbenirea frunzelor și a stimula dezvoltarea tufei.
Rețeta 6. Turnați apă caldă peste un braț de paie și lăsați să se infuzeze timp de 2 zile. Stropiți castraveții de cel mult 3 ori pe lună pentru a prelungi perioada fertilă a tufelor.