Câți ani aveau fetele din tablourile celebre și cum arată colegele lor de aceeași vârstă în zilele noastre? 

O varietate de oameni ne privesc din portretele create de artiștii celebri din trecut. Unii dintre ei erau înzestrați cu putere, alții duceau o viață simplă. Unele sunt uimitor de frumoase, altele obișnuite. Dar în fiecare dintre ele vedem o persoană care a reușit să-l cucerească pe artist, care timp de luni sau chiar ani, până opera de artă era finisată, îi capta complet atenția. Poate de aceea acum vrem să cunoaștem mai multe despre aceste tablouri.

Noi am aflat vârsta acestor femei la moment ce portretele lor au fost pictate. N-am rezistat și am comparat picturile cu fotografiile contemporanelor noastre de aceeași vârstă. Din păcate, nu cunoaștem data exactă a nașterii lui Anne Boleyn sau a modelului cu părul roșcat Dante Gabriel Rossetti. Deci, în cazul lor comparațiile s-au dovedit a fi aproximative, și, așa cum ni se pare nouă, sunt nu mai puțin impresionante.

1. Marie Antoinette și Millie Bobby Brown, la vârsta de 13 ani. 

În acest portret al lui Mariei Antoinette, viitoarea regină a Franței, are doar 13 ani. O versiune în miniatură a picturii a fost trimisă lui Ludovic al XVI-lea pentru a arăta cum arată mireasa sa. Se pare că a fost impresionat, pentru că nunta totuși a avut loc.

2. Margherita Luti și Mackenzie Foy, la 17 ani. 

Se consideră că este unul dintre cele mai frumoase portrete ale lui Rafael. Tabloul descrie femeia pe care maestrul a iubit-o toată viața. Margarita Luti, cunoscută sub numele Fornarina, avea 17 ani când l-a întâlnit pe artist. La scurt timp după ce s-au întâlnit, a pictat-o.

3. Jeanne Samary și Dakota Fanning, la 20 de ani.   

Jeanne Samary este o actriță franceză și muza lui Pierre Auguste Renoir. Locuia lângă studioul artistului și deseori poza pentru el. Acest portret al ei, pe un fundal roz fin, este considerat unul dintre cele mai frumoase.

4. Alexa Wilding (aproximativ 25 de ani) și Madelaine Petsch la 25 de ani. 

Dante Gabriel Rossetti a pictat mai întâi o altă fată pe pânza – ”Lady Lilith”. Apoi a rescris portretul, iar Alice Wilding a devenit model. În momentul în care artistul a început să-și modifice opera, fata avea aproximativ 25 de ani.

5. Anne Boleyn (aproximativ 26 de ani) și Dakota Johnson la 26 de ani. 

Istoricii nu au stabilit data exactă a nașterii reginei, dar se presupune că ea s-a născut în 1507. Acest portret al unui artist necunoscut a fost pictat în jurul anilor 1533-1536, adică putem presupune că Anne Boleyn avea atunci aproximativ 26 de ani.

6. Nan Wood Graham și Mackenzie Davis, la 31 de ani. 

Această pictură mistică o prezintă pe Nan Wood Graham. Ea însăși a fost artistă, dar este cunoscută mai ales ca femeia din tabloul ”Goticul american”, executat de către fratele ei. Grant Wood a făcut ca sora lui să arate mai alungită la față, de aceea nu este ușor de recunoscut.

7. Margaret van Eyck și Natalie Dormer, la 33 de ani. 

Pe acest tablou este înfățișată soția artistului, Margaret. Pe inscripția de pe tablou se spune: ”Soțul meu Yang m-a pictat în 1439, 15 iunie. Aveam 33 de ani.”.

8. Marie-Hortense Fiquet și Lea Seydoux, la 35 de ani. 

Paul Cezanne adesea înfățișa în picturile sale femeia principală din viață – soția sa și mama singurului său fiu, Hortense Fiquet. Sunt cunoscute în total 29 de portrete. Această pânză a fost pictată între 1885 și 1886. Când artistul a început să lucreze asupra tabloului, Madame Cezanne avea 35 de ani.

9. Frida Kahlo și Salma Hayek, la 36 de ani. 

Portretul a fost pictat în 1943. Era o perioadă destul de fructuoasă pentru Frida Kahlo – pe atunci a creat mai multe autoportrete. A predat pictura la o școală de artă de ceva timp, dar după ce i s-a înrăutățit sănătatea, a trebuit să țină cursuri acasă. Elevii au început treptat să renunțe și în final, au rămas doar patru. Aceste maimuțe îi simbolizează – sunt cei mai devotați adepți ai Fridei.

10. Elizabeth I și Jessica Chastain, la 42 de ani.   

Acest portret al reginei Angliei a fost pictat în jurul anului 1575, de un artist necunoscut. Aproape sigur, Elisabeta I a pozat pentru pictor și se socoate că aceasta este una dintre cele mai realiste imagini ale sale. Analiza tehnică a arătat că culorile s-au estompat în timp și chipul reginei nu a fost inițial atât de palid. Iar culorile maro aurii de pe rochia ei erau de fapt aurii și purpurii.

11. Catherine II și Meryl Streep, la 64 de ani.  

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, împărăteasa l-a invitat la curte pe Johann Baptist von Lampi der Altere – un maestru recunoscut. În 1793, pictorul a înfățișat-o pe împărăteasă sub forma unei zeițe maiestuoase. Lui Catherine i-a plăcut portretul, iar Lampi Sr. a primit o recompensă monetară și o îndemnizație anuală pentru această lucrare.

Chiar dacă nu luăm în considerare diferențele de haine și coafuri, credeți că suntem foarte diferiți de oamenii din trecut? Așteptăm cu drag comentariile dvs.