Cât de mult s-a schimbat moda coafurilor pe parcursul a 100 de ani.

Este aproape imposibil să urmezi tendințele modei deoarece se schimbă în fiecare an sau chiar în fiecare anotimp. De multe ori tonul este dat de vedete: actori, cântăreți și modele. Același lucru se întâmpla și cu 100 de ani în urmă când toate femeile încercau să arate ca actrițele blonde, care au cucereau întreaga lume.

Iată cum au evoluat coafurile pe parcursul a 100 de ani.

Culoarea părului.

Se pare că domnii preferau blondele cu mult înainte de Marilyn Monroe. Actrița Jean Harlow, care a jucat în filmul „Explosive Beauty”, a rămas pentru mult timp în amintirile fanilor. Dacă ne abatem puțin de la standardele de la Hollywood – modelul Twiggy, care a fost foarte populară în anii 60, avea și ea părul blond.

Popularitatea blondelor a început să scadă ușor doar în anii ’80, locul lor fiind ocupate de altele. Poate că cea mai mare influență asupra industriei frumuseții din anii 90 a avut-o, fără să-și dea seama, actrița Jennifer Aniston după ce a apărut în „Friends”. Femeile își doreau coafură „ca a lui Rachel”: o nuanță naturală închisă, cu câteva fire deschise și, desigur, o tunsoare asemănătoare.

Anii 2000 au adus o varietate de culori, tunsori și texturi. Femeile s-au îndrăgostit în special de părul blond cu diverse accente: fire multicolore ca la Avril Lavigne sau fire decolorate pe păr mai întunecat.

Dar anii 2000, luminoși și plini de culoare, s-au încheiat la fel de repede ca au început. La începutul anilor 2010 au intrat în modă culori mai calme, precum tehnica ombre, care și-a păstrat mult timp popularitatea.

La moment industria modei vrea să se întoarcă în anii ’90 deoarece câștigă popularitate colorarea a două șuvițe din zona feței în nuanțe mai aprinse, în timp ce restul părului rămâne natural. Această tehnică arată perfect în cazul în care părul este mai întunecat precum acela al Bellei Hadid.

Tunsori și aranjare.

În 1910-1920 femeile au îndrăgit tunsoarea bob cu breton. Această modă a fost influențată de actrițe și dansatoare precum Louise Brooks, tunsoarea bob devenind o parte integrantă a imaginii sale.

Ceva mai târziu fashionistele au început să aleagă modele mai romantice și feminine. Părul perfect drept a fost înlocuit de bucle. Vedetele de pe atunci preferau coafuri cu volum, păr ondulat, cu volum la rădăcini ca al lui Elizabeth Taylor. Iar câteva decenii mai târziu, prin anii 1970 și 1980, a câștigat popularitate tunsoarea pe care o purta Farrah Fawcett: bucle în jurul feței și breton subțire.

La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost era la modă părul drept până la umeri, cu câteva șuvițe ondulate. O altă opțiune era părul drept la rădăcini și ondulat la capete. Una dintre tunsorile adorate din acea vreme era în cascadă ori în „scară”, când capetele părului aveau lungimi diferite: mai scurte în față și mai lungi la spate.

La mijlocul anilor 2010 Kim Kardashian a atras atenția cu părul său lung și bine îngrijit. Dar această coafură a pierdut rapid pozițiile, cedând, în 2020, locul controversatei tunsori din anii ’80 – mullet. Billie Eilish a demonstrat imediat că această tunsoare poate fi modernă și stilată.

Lungimea.

În anii 1920 și 1930 erau populare tunsorile scurte, care nu acopereau gâtul.

1970 și 1980 au fost anii părului lung și ai coafurilor voluminoase. Apropo, această modă a fost urmată nu doar de femei, ci și de bărbați. Cântăreții rock, de exemplu, aveau niște coafuri de invidiat.

La începutul și mijlocul anilor 2000 fashionistele s-au împărțit în două tabere: unele au rămas fidele părului lung, în timp ce altele au ales tunsori scurte cu breton foarte scurt și asimetric sau cu ceafa rasă.

Anii 2010 au readus tunsoarea carre, îngrijită sau aparent neglijentă, până la umeri. La momentul actual se pare că părul lung devine din nou popular, fie că este vorba de mullet, de tunsori în scăriță sau de bucle lejere.

Bretonul.

Una dintre cele mai populare coafuri din anii 1920, bob, avea un breton îngrijit care nu acoperea sprâncenele. Multe actrițe din acea perioadă au purtat acest tip de breton.

În anii 1950 a apărut așa-numitul „bretonul lui Betty”, ca al lui Betty Page. Popularitatea acestuia continuă până în prezent: multe vedete care au ales stilul pin-up poartă „bretonul lui Betty”.

În anii 1960 multe fashioniste au renunțat aproape complet la breton, pieptănându-și părul într-o parte. Femeile care purtau breton optau pentru acela în stilul lui Brigitte Bardot.

În anii 1990 a apărut moda pentru grunge, care s-a reflectat imediat și în coafuri: bretonul neuniform, rupt, a devenit favoritul multor vedete rock precum Joan Jett.

În anii 2000 bretonul a devenit din nou vedetă. Pentru a ține pasul cu spiritul epocii, unele fashiniste purtau un breton oblic, care le acoperea un ochi sau chiar jumătate din față, în timp ce altele preferau modelele scurte, care acopereau jumătate de frunte, ca al Nataliei Oreiro.

La moment stiliștii ne recomandă să alegem un breton alungit, fără linii drepte, care să nu acopere prea mult fruntea, dar să ne încadreze fața, precum cel ales de Rita Ora.