Deși în primul an, la plantare ați pus diferite îngrășăminte, totuși în al treilea an copacii au nevoie de îngrășăminte noi. Apoi această operațiune trebuie efectuată în fiecare an. Ce fel de îngrășământ să aplicați vă vom spune în acest articol.
Unul dintre cele mai răspândite îngrășăminte este gunoiul de pasăre. Acesta poate fi aplicat doar primăvara sau de la începutul verii până la sfârșitul lunii iunie.
Este benefic pentru măr, păr, prun, vișin, cireș, gutui, gutui chinezesc, piersic, cais. Trebuie să cunoașteți că o concentrație mare de gunoi poate arde rădăcinile, de aceea nu trebuie aplicat în exces.
Preparați gunoiul de pasăre în următorul mod. Puneți gunoiul într-o găleată de 10 l. Apoi diluați 1-1,5 kg de gunoi cu 3-4 litri de apă, apoi lăsați câteva zile să fiarbă, după care adăugați apă până umpleți găleata și amestecați bine. Aceasta este soluția de bază. Apoi diluați 0.5 litri în 10-15 l de apă și apoi udați pomii și arbuștii. Această soluție nu va dăuna nici pomilor, nici arbuștilor. Trebuie folosită în prima jumătate a verii.
Sfat. Dacă procurați gunoi de pasăre, alegeți-l pe cel uscat, deoarece acel umed pierde mult azot.
Vara este răspândită aplicarea microelementelor prin frunze. De obicei, într-un sezon se aplică îngrășăminte de 2-3 ori. Preparați soluție de cenușă (1 pahar de cenușă la 10 litri de apă).
Îngrășămintele de vară de aplică cel mai simplu cu ajutorul nitrofosfat. Acesta îmbină în proporții egale azot, fosfor și potasiu. Unii specialiști consideră că nitrofosfatul este insuficient, însă poate fi utilizat ca îngrășământ de bază.
Mai jos vă prezentăm un tabel care indică simptomele în caz de lipsă a unor elemente.