Când eram în pragul căsătoriei mele, mama mi-a zis aceste cuvinte…

Atunci când eram pe cale să mă mărit mama mi-a spus: „Casa părintească este casa ta. Dar vreau să știi că poți să te întorci cu toate lucrurile tale doar o singură dată. Vă veți certa, vă veți contrazice, poate chiar și foarte tare. Însă să te întorci „la mama” vei putea doar pentru totdeauna. Alergarea dintr-o parte în alta nu este o alternativă.

Primul aspect. De fiecare dată când vei vrea să spui „Eu plec de la tine” – ține minte: vei pleca pentru totdeauna. Dacă nu ești gata pentru asta, atunci nu ești gata nici pentru căsătorie.” În acel moment aceste vorbe mi-au părut foarte dure, dar odată cu trecerea anilor, am realizat că este un sfat foarte bun. Nu trebuie să cedezi tentației de a fugi. Problema trebuie soluționată cu acea persoană cu care a apărut, adică cu soțul.

Al doilea aspect. Problema trebuie soluționată. Adică să se discute, să se argumenteze, să se analizeze. Dar în nici un caz să nu se inventeze pentru partener. „Printr-o singură privire, totul mi-a fost clar” – nu, nu se poate de procedat astfel. Doar prin discuții, uneori îndelungate și dureroase, unde se spune totul pe față și nu se mizează pe faptul că „singur trebuie să înțeleagă” sau „acest lucru este foarte evident”. Vorbiți despre ceea ce nu vă place, ce vă nemulțumește, cum se poate de procedat altfel, ce îl nemulțumește pe partener – cum poate fi schimbată și îmbunătățită situația. Nu încercați să ghiciți, să aplicați experiența altor persoane, scenarii din filme sau alte lucruri. Vorbiți și ascultați. Al doilea moment este mai important.

Al treilea aspect. Sunteți egali în toate. În fiecare situație analizați acțiunile fiecăruia fiind pe picior de egalitate.

Al patrulea aspect. Nu există sfere de responsabilitate doar ale femeii sau doar ale bărbatului. Nu există obligații feminine și masculine. Cine este în putere, pentru cine este important acela și face. Prioritate are calitatea. Cine spală vesela mai bine, acela spală. Cine clacă mai bine, acela calcă hainele. Cine câștigă mai bine bani, acela îi câștigă.

Al cincilea aspect. Să nu scoateți certurile din familie. Pare a fi demodat, dar funcționează. Până în momentul când a fost luată decizia „ne despărțim, divorțăm”, toate problemele rămân în casă. Nici mamei, nici prietenei, nici rețelelor sociale (bine că ele nu erau cu 17 ani în urmă). Niciodată și nimănui să nu spuneți „că soțul meu este un ticălos”, chiar dacă în acel moment aveți această părere. Deoarece voi vă veți calma, vă veți împăca, iar cei din jur vor crede că el este un ticălos (dacă este de partea ta) sau că trăiești cu un ticălos (dacă este aparent o poziție neutră) sau că ai „stricat” un om perfect (dacă este de partea lui). Niciodată și nimănui nu vă plângeți de soț. Doar medicului, dacă s-a ajuns la acest lucru.

Al șaselea aspect. În familie banii sunt comuni. Totul. Absolut totul. Nu are importanță cine i-a câștigat. Ei sunt ai familiei. Cheltuielile mari se aprobă de comun acord, iar cele mici la discreția părților. Nimeni și niciodată nu poate spune „nu-ți dau bani” sau să întrebi „pe ce ai cheltuit banii”. Nu analizăm situația în care una dintre părți este împătimită de anumite lucruri.

Al șaptelea aspect. Toate situațiile de conflict și contradictorii se rezolvă în acel moment. Fără a fi afectat de emoții, fără a fi analizat săptămâni întregi. Imediat ce nu vă simțiți confortabil, supărată, neglijată – vorbiți, discutați imediat.

Al optulea aspect. Nu manipulați. Nu faceți nimic în detrimentul celuilalt. Nu faceți lucrurile din răzbunare. Nu provocați intrigi: „Pricepe-te că vreau un anumit lucru” – nu, niciodată. Fiți sincere și spuneți-i „Dăruiește-mi mâine un buchet de flori.” „De ziua mea vreau să-mi dăruiești un portofel, o rochie.” Cu cât veți fi mai sincere, cu atât mai bine.

Al nouălea aspect. Aveți încredere. Aveți grijă unul de altul și nu ascundeți nimic unul altuia, fie boală, fie o neputință, fie o nereușită, fie alte lucruri.

Al zecelea aspect. Țineți minte că mâine totul se poate schimba. Niciodată nu vă lăsați deplin în mâinile unui om, nu vă încredințați viața cuiva. Întotdeauna gândiți-vă ce veți face mâine dacă el nu va mai fi. Țineți minte că mâine puteți să nu mai fiți. Indiferent de motiv. Fiți independente. Nu rupeți relațiile cu prietenii, nu depindeți financiar de el. Țineți minte că sunteți o persoană care din proprie voință a format o familie cu această persoană.