Ca zmeura să nu facă viermi… Informație pentru toți grădinarii!

Probabil orice om care are o grădină câtuși de mică are o mică parcelă cu zmeură. Dar de multe ori se întâmplă că acest fruct minunat face viermi… Pentru a evita acest fapt zmeura are nevoie de anumite lucrările profilactice periodice.

Să vedem cum ar trebui îngrijită zmeura și cum am putea preveni apariția acestor dăunători. Așadar pentru a proteja această cultură, este nevoie ca în primăvara devreme, când mugurii încă nu sunt înfloriți, să udați zmeura cu apă fierbinte (de 70-80 °C), asigurându-vă că apa a ajuns pe toată lungimea tulpinii și la rădăcină.

Când pământul încă este un pic înghețat, rădăcinile nu vor avea de suferit în urma acestei proceduri. Astfel se poate uda nu doar zmeura, ci și agrișele și coacăza neagră și roșie.

Această activitate profilactică poate fi făcută și toamna, când temperatura scade la -3…-5 °C. Dar înainte de toate procedura trebuie făcută pe parcela cu căpșune, căci anume aici se dezvoltă gărgărița, dăunător ce atacă zmeura și căpșunele.

De asemenea se recomandă ca în fiecare toamnă pe parcela cu zmeură să se facă mulcire cu îngrășăminte, rumeguș, turbă sau compost. Asta previne dezvoltarea dăunătorilor din sol.

În perioada înmuguririi și cea a înflorii, puteți scutura gândacii de pe tufele de zmeură pe o peliculă de plastic, după care să-i nimiciți, preferabil să-i ardeți. Dar această acțiune necesită mult timp și efort, căci ea trebuie făcută zilnic până la distrugerea completă a dăunătorilor.

De asemenea zmeura poate fi stropită cu soluție de muștar: dizolvați 20 g de praf de muștar în 1 găleată de apă, lăsați să se infuzeze o jumătate de zi, după care prelucrați tufele cu soluția obținută.

Muștarul poate fi înlocuit cu bicarbonat de sodiu: 2 linguri cu vârf la 10 litri de apă.

Spuneți-le și prietenilor dvs. cum să aibă grijă de zmeură!