Butașii de pe pervaz sau secretul înmulțirii coacăzului în timpul iernii

Fructele de coacăz sunt foarte apreciate pentru valoarea lor alimentară și terapeutică. Ele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C. Planta se îngrijește și se înmulțește repede și foarte ușor.

Din aceste considerente, precum și pentru calitățile sale gustative coacăzul este pe placul multor grădinari.

Sfaturi generale despre înmulțirea coacăzului

Butașii de coacăz se înmulțesc foarte ușor. Ei pot fi crescuți pe parcursul întregii ierni. Această activitate se potrivește pentru cei care stau la casă. De regulă, butașii sunt tăiați în perioada ianuarie-martie.

Înmulțirea lor se face neapărat în vase de sticlă umplute cu apă. Mulți grădinari le înlocuiesc cu vase din plastic. Însă nu vă recomandăm plasticul, deoarece poate emana substanțe toxice. De asemenea, nu trebuie să folosiți anvelope uzate pentru plantarea diferitelor plante în sol.

Dacă veți îngriji corect butașii de coacăz, în luna mai ei vor fi puternici și vor avea frunze frumoase. Ulterior vor da roade bogate.

Modul de înmulțire

Recoltarea butașilor poate fi făcută începând cu luna decembrie. Trebuie să alegeți doar ramuri care au deja un an. Mugurii ramurilor trebuie să fie bine dezvoltați și se taie de la sol. Lungimea trebuie să fie de aproximativ 20 cm. Menționăm că ramurile de un an sunt mai deschise la culoare decât cele mai vechi.

Ulterior butașii se pun într-un borcan cu apă. Se adaugă o pătrime de linguriță de zahăr sau miere.

Butașii se pun pe fereastră, la loc cald. Puneți niște plăci de poliuretan sub borcane pentru a le fi mai cald. Acum trebuie să așteptați să apară rădăcinile. Ele vor apărea peste maxim 25-30 de zile.

Atunci când rădăcinile vor avea aproximativ 5 cm, trebuie să-i plantați în ghivece. Acestea pot fi confecționate din hârtie. Cea mai potrivită este cea maro, pentru împachetare. La baza ghivecelor trebuie să puneți neapărat un strat de keramzit, frunze semi putrezite, iar deasupra sol. Plantați butașii în acest amestec și udați-le cu soluție de gunoi de vacă pentru fertilizare. Puneți ghivecele în lădițe, iar lădița pe poliuretan. Aveți grija ca butașii să fie la cald. De asemenea, trebuie să udați cu regularitate solul, pentru a nu se usca.

Rezultatele înmulțirii de iarnă a coacăzei

Deja în luna februarie butașii vor da muguri. Până în mai, când trebuie plantați ei vor avea deja frunze mari. Pentru a se dezvolta mai bine ei trebuie udați cu infuzie de coji de ceapă. Aproximativ pe la mijlocul lunii mai vor putea fi plantați în pământ.

Dacă butașii vor înflori, atunci florile trebuie rupte ca planta să prindă puteri. Butașul poate înflori doar în următorul an.

Dacă veți îngriji corect butașii, îi veți uda, fertiliza și veți afâna solul, atunci coacăzul vă va răsplăti neapărat cu o recoltă bogată. Aplicați îngrășăminte tufelor tinere o dată în săptămână.