”Bărbatul nu este dator, pe când femeia este obligată.”

”Un bărbat nu este obligat să întrețină pe cineva” – a declarat un coleg. De ce? De curând am aflat și eu cauza. Iată explicația acestuia:

”În vremurile străvechi, bărbatul vâna animale departe de peșteră, iar femeia rămânea în peșteră, avea grijă de grădină și făcea mâncare. Bărbatul are grijă de bunăstare și de soție.

Atunci când femeile cred că în timpul patriarhatului bărbații erau mai pretențioși și exigenți, totuși aveau grijă să-și hrănească familia. Însă, este omis faptul că omul este o ființă liberă și bărbații nu sunt obligați să întrețină pe cineva.

Ideea că bărbatul este mereu dator e greșită. Această idee deseori transformă o soție iubitoare într-un tiran foarte exigent.

În secolul XXI totul este extrem de accesibil, datorită prezenței unui număr mare de magazine, supermarket-uri sau servicii de livrare la domiciliu a produselor dorite. Femeile nu au nevoie să mulgă vacile sau să îngrijească grădina doar pentru a avea ceva de mâncare.

De aceea aceasta trebuie să meargă la serviciu și să-și cunoască bine responsabilitățile. ”

Fiind femeie, votez în favoarea independenței financiare și a unui post de muncă. Însă, am întrebat colegul: ”Dacă femeia lucrează și are un salariu la fel de bun precum al lui (sau chiar mai mare), care mai sunt și responsabilitățile acesteia?”

Într-un mod neglijent, acesta mi-a amintit de ”esența feminină”, ce presupune să taci și să îți iubești soțul, precum m-am ales și cu o listă de îndatoriri, ce sunt considerate exclusiv feminine: spălat, călcat, gătit, curățat…

Însă, la întrebarea de ce aceste datorii rămân a fi exclusiv pentru femei, eu nu am primit un răspuns clar. Au fost câteva replici de genul: ”Ce e atât de greu să apeși un buton pe mașina de spălat? Sau să gătești pentru soțul iubit?”.

Eu vă dezvălui o taină: Da, este greu! Într-o zi, soțul a venit acasă la ora 18:00. Eu am avut foarte mult de lucru și cu mare greu, extrem de obosită, am ajuns acasă la ora 21:00. Ce credeți, care a fost prima întrebare a soțului supărat? Da! Acesta a zis: ”Când va fi cina?”.

Un reproș deosebit de iritant a fost acesta: ”Dădaca hrănește copilul. Ce, nu a putut să-mi pregătească și mie cina?”. Acesta a fost ultimul reproș…

A doua zi am strâns hainele acestui ”erou” și am acționat supă regula ”Cine plătește, acela dictează regulile.” Cinic din partea mea? Da! Ziceți că nu am avut dreptul? Eu am ajuns acasă cu 3 ore mai târziu decât el, am obosit groaznic, sunt plătită mult mai bine decât el…chiar era nevoie de un astfel de spectacol?

De ce eu nu am dreptul să aștept să fiu întâlnită de la lucru cu bună dispoziție și o cină pregătită? Doar aceasta este dorința principală a bărbaților, nu? Ați dorit egalitate, de ce nu o respectați?

Bărbații afirmă că să ai grijă de casă e foarte simplu – doar câteva butoane și totul este gata. Ce e complicat în a pregăti o cină? E atât de greu să scoți carnea din frigider și să o pregătești? Chiar e atât de dificil să cureți niște cartofi și să-i pui la fiert, dragi bărbați? Doar nu aveți nevoie să mergeți în grădină după cartofi sau la vânătoare după carne!

Între timp, spălați, călcați, dați cu aspiratorul și spălați podeaua. Nu e complicat. E poziția bărbaților că doar apeși pe câteva butoane, nu?

Dacă o femeie le poate face pe toate după o zi de muncă, după care a adus și bani în casă, de ce un bărbat nu poate???