Bărbatul care a salvat din mâinile naziștilor mai mult de 600 de copii evrei. Dumnezeu l-a răsplătit cu o viață lungă de 107 ani.

Viața unui bărbat adevărat.

Directorul unui seminar din Olanda, care a salvat sute de copii evrei din mâinile naziștilor, a murit la vârsta de 107 ani.

Johan van Hulst, care mai târziu a devenit senator olandez, a salvat mai mult de 600 de copii în Amsterdam în timpul Holocaustului. El a primit în anul 1972 titlul de „Drepți între popoare”, titlu acordat non-evreilor care i-au salvat pe evrei din mâinile naziștilor.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a adus un omagiu lui van Hulst în timpul vizitei sale în Olanda în 2012, spunându-i:

„Cine salvează o viață salvează întregul Univers.

Ați salvat sute de universuri. Vreau să vă mulțumesc nu numai din partea poporului evreu, ci și din partea întregii omeniri”.

Wikimedia Commons

Van Hulst a fost directorul unei școli protestante care se afla vizavi de o grădiniță, în care naziștii îi țineau temporar pe copii înainte de a-i trimite în lagărele de concentrare. Când erau prea mulți copii (pe toți copiii sub 12 ani îi separau de părinții lor), îi transferau în școala lui Hulst.

Van Hulst a inventat o schemă inteligentă cu ajutorul căreia ascundea copiii prin tot orașul. Ei erau transportați în saci și coșuri pentru lenjerie.

AT5

El nu înregistra numele acestor copii în documente pentru a nu fi prins de naziști. Dacă, de exemplu, în școala sa erau transferați 30 de copii, el înregistra doar 25.

În 1943 un inspector de la Ministerul Educației din Olanda l-a întrebat (în prezența câtorva membri SS):

– Acești copii sunt evrei?”

Van Hulst i-a răspuns:

– Doar nu credeți că vă voi răspunde la întrebare, nu-i așa?

Inspectorul i-a strâns mâna și i-a spus:

– Pentru numele lui Dumnezeu, fiți foarte atent.

În 1945 a fost nevoit să se ascundă, pentru că un colaborator i-a informat pe nemți despre acțiunile sale.

După război, din 1956 până în 1981, a fost membru în Senat din partea partidului creștin-democrat.

Wikimedia Commons

Cu toate acestea van Hulst a suferit foarte mult pe parcursul vieții sale din cauză că a considerat că a făcut prea puțin. În 2015 el a spus:

„Mă gândesc doar la ceea ce nu am reușit să fac. La miile de copii pe care nu i-am putut salva.

În Olanda există peste 5000 de oameni care au obținut titlul de „Drepți între popoare”. Doar Polonia o depășește la acest capitol.

Johan van Hulst a murit la Amsterdam la 22 martie 2018.

error: Content is protected !!