Cum reacționează creierul fiului dvs, atunci când țipați la el.

Este important ca fiecare părinte să cunoască aceste lucruri! Creșterea și educarea unui copil este un proces fascinant, dar care presupune și un stres continuu. Părinții au nevoie de multă răbdare, rezistență și cunoștințe –  în caz contrar, procesul educațional se va termina cu eșec, scrie La Vida Es Rica.

Dacă puteți face ca copilul să vă înțeleagă doar țipând la el, înseamnă că ceva nu merge bine. Studiile realizate de cercetătorii americani au arătat, că strigătele și scandalurile frecvente au un efect negativ asupra dezvoltării mentale a copiilor. Din cauza lor, copii devin agresivi, complexați și nesiguri.

Iată cum țipetele din casă afectează copilul:

1. Strămoșii noștri foloseau țipetele pentru a-și avertiza apropiații despre pericolul posibil.

Când țipați la copil (indiferent de vârsta lui), în organismul său este produs un hormon al stresului, care semnalizează ”lovește sau fugi”. Corpul copilului se încordează în timp ce gândurile lui sunt blocate.

2. Corpul încordat al copilului se micșorează considerabil în dimensiune (acesta este un ”cablu” din celule nervoase care leagă cele două emisfere ale creierului). În consecință activitatea în diferite părți ale creierului scade, memoria și atenția se înrăutățesc, iar fluxul sanguin către cerebel se reduce.

Toate acestea, în cele din urmă, duc la pierderea echilibrului emoțional la copii.

3. Țipetele părinților cauzează apariția unor probleme de comportament la adolescenți și depresii la copii. Acești adolescenți abandonează studiile, intră în conflicte cu colegii de clasă, încep să-și mintă părinții, etc.

Din cauza acestor țipete și reproșuri copii devin retrași, încep să creadă că nu sunt apreciați și nu sunt iubiți.

Traumele provocate de acest comportament al părinților nu pot fi compensate de cadouri prețioase, îmbrățișări și alte gesturi de iubire pe care părinții le manifestă atunci, când conștientizează comportamentul său.

De ce părinții țipă la copii? Din două motive principale:

1. Deoarece își pierd controlul asupra propriilor emoții, permit stresului să pună stăpânire pe ei, iar după aceasta își revarsă tot negativul asupra celor mai apropiați – asupra copiilor.

2. Pentru că copiază modelul de comportament al părinților săi, care, de asemenea țipau la copii. Dacă în familie se obișnuia ca toate conflictele și problemele să fie rezolvate cu țipete, copiii vor ține minte acest lucru și vor repeta greșelile părinților.

Cum să încetăm să țipăm la copii.

– Gândiți-vă ce vă face să țipați la copil. Se pregătește prea mult de școală sau face zgomot? Poate că motivul nu este în copil, ci în starea de spirit, iritabilitatea și dezorganizarea dvs.

– Încercați să preveniți certurile. Nu vă grăbiți să țipați, inspirați și expirați de câteva ori profund sau ieșiți din cameră.

– Nu trebuie să aveți așteptări prea mari. V-ați așteptat ca copilul singur să-și pregătească ghiozdanul pentru școală și acest lucru nu s-a întâmplat? Este o prostie să-l învinuiți – doar este un copil. Credeți că lui îi place să vă vadă iritat? Bineînțeles că nu.

Nu uitați: sunteți un model pentru copilul dvs. Anume comportamentul dvs copilul îl va copia și îl va transpune în familia sa. Chiar vreți să fie la fel de nestăpânit?

Această informație va fi utilă pentru mulți părinți! Dar dvs țipați la copii? Cum afectează acest lucru relația pe care o aveți cu copiii dvs?