„Ascultați Mozart!!!”: 8 modalități de stimulare a creierului

Vi s-a întâmplat vreodată să uitați să faci ceva important? Sau nu vă puteați aminti numărul Dumneavoastră de telefon? Sau, probabil, a trebuit să puneți prin casă liste cu ceea ce aveți de făcut?

1. Alegeți ora potrivită. Memoria persoanelor în vârstă funcționează cel mai bine dimineața, în timp ce tinerii memorizează maia bine informația în timpul zilei.

2. Înregistrați-o. Vechea înțelepciune chineză spune: „Chiar și cea mai rea cerneală va păstra gândurile mult mai bine decât ar face-o cea mai bună memorie”. Utilizați o agendă în care să înregistrați ceea ce este important.

3. Stimulați-vă memoria. Niște studii mai recente au demonstrat următoarele: cantitatea de cafeină conținută într-o ceașcă de cafea este suficientă pentru a vă ajuta să vă concentrați.

4. Alegeți o profesie intelectuală. Niște studii realizate în Polonia au demonstrat faptul că persoanele care au profesii care implică abilități intelectuale încearcă să-și folosească memoria și intelectul la maxim, dezvoltându-le în acest mod.

5. Comunicați cu persoane deștepte. Comunicarea cu astfel de persoane va forma în subconștientul Dumneavoastră un stimul pentru dezvoltarea memoriei și a abilităților intelectuale în general.

6. Învață de la Leonardo. În cartea lui Michael Gelba, How to Think Like Leonardo da Vinci  („Cum să gândiți la fel ca Leonardo da Vinci”) se propun diferite strategii despre cum vă puteți îmbunătăți abilitățile intelectuale. Autorul le sugerează, de exemplu, persoanelor care doresc să-și îmbunătățească memoria, să învețe să scrie sau să deseneze cu cealaltă mână.

7. Ascultați-l pe Mozart. Psihologii au reușit să demonstreze că efectul „Mozart” funcționează cu adevărat. „Efectul Mozart” constă în faptul că, în timp ce ascultați muzica lui Mozart, creierul uman începe să construiască conexiuni mai complexe. Drept urmare persoana dată va avea nevoie de mai puțin timp pentru a-și aminti ceva.

8. Antrenați-vă corpul pentru a vă putea antrena mintea. Studiile au demonstrat că, în timpul exercițiilor fizice crește conținutul de oxigen din sânge și se accelerează metabolismul. Sângele circulă în tot corpul hrănind totodată și creierul. Prin urmare, după efectuarea exercițiilor fizice, sporește și activitatea creierului.