”Arată-mi mâinile unei femei și voi spune totul despre ea.”

„În general citesc de fiecare dată când merg cu metroul. De data aceasta, fac o pauză și îmi îndrept privirea spre mâinile unei femei. Observ urme de ruj pe palma unei mâini, sunt trei pete mici, în diferite nuanțe de roșu „Da, e ruj!” Deci, această femeie tocmai a ieșit dintr-un magazin de produse cosmetice, își caută un ruj nou. Evident, în sezonul festiv, vrea ceva nou. Dar nu este sigură care dintre nuanțe i se potrivește. Intenționat a lăsat urmele de ruj ca să se consulte acasă… Dar cu cine? Și apoi, mă gândesc că, dacă aș continua să îi examinez mâinile o să-i aflu vârsta, profesia, starea civilă. Intenționat nu ridic capul ca să nu-i văd fața, îi analizez doar mâinile. Îmi pare un experiment fascinant.

Cred că are aproape 45 de ani. Dar, în același timp, observ că are o manichiură cu sclipici, înseamnă că este o femeie jucăușă, ceea ce înseamnă că nu este căsătorită. Nu poartă verighetă. Ba mai mult, nu poartă niciun inel. Mă întreb de ce? Cred că nu-și poate permite să-și cumpere bijuterii, dar nici nu vrea să poarte accesorii ieftine. Îi analizez manichiura jucăușă. Nu este impecabilă. Înseamnă că această femeie nu are timp să meargă la saloanele de înfrumusețare. Este o femeie plină de griji și prinsă în rutina zilnică. Și, în general, cred că ea însăși și-a făcut manichiura. Observ o umflătură la degetul mijlociu, cred că e de la scris. Presupun că este contabilă sau profesoară, cam așa ceva. I-am găsit și un nume, o voi numi Nancy.

Cred că are o fiica de vreo 17 ani. Cu ea se va consulta cu privire la nuanța rujului, ea o va ajuta să aleagă nuanța care i se potrivește. Fiica ei este tânără, modernă, este la curent cu toate tendințele în modă. Nu în zadar mama are unghiile cu sclipici. Fiica i-a ales modelul. Presupun că este divorțată. Împreună cu fiica, trăiesc într-un apartament mic. Mobilierul este vechi, dar e păcat să renunțe la el. O leagă multe amintiri de apartament și de această mobilă. În dulapul din bucătărie, păstrează un set de 5 pahare de cristal. Sunt 5, al 6-lea, fiica l-a spart când a ajutat-o pe mama să spele vasele. Îi părea rău de el deoarece a fost un cadou la nuntă. Doi ani mai târziu au divorțat și din căsnicia lor numai acele 5 pahare au rămas o amintire. Ar fi vrut să le arunce, dar sunt pahare de cristal. Această femeie necăjită crede că fiica ei nu va face greșeala ei și se va căsători cu un bărbat demn de ea.

În cele din urmă am văzut-o pe Nancy, când s-a ridicat să coboare din metro. Ce am văzut? Vă voi spune la sfârșitul istoriei.

De fapt − mâinile femeilor dezvăluie multe lucruri din viața lor. Un bărbat, poate citi cu ușurință viața unei femei doar uitându-se la mâinile ei. Să determini vârsta femeii, este foarte simplu. Adevărul este că mâinile îmbătrânesc și nu ascund vârsta. Femeile își pot face operații estetice, la 50 de ani pot arăta ca de 36 de ani. Dar dacă le observi mâinile, îți dai seama câți ani au și asta este adevărata vârstă. Apropo, multe femei poartă mănuși anume pentru a-și ascunde vârsta.

În filmul „Fedora”, regizat de Billy Wilder (regizorul filmului „Unora le place jazul”) frumoasa actriță, trecută de vârsta tinereții, se retrage. Îi este frică să apară în lume urâtă, îmbătrânită și în urma unor operații estetice nereușite. Dar, dintr-odată, îi vine o idee grozavă: să se dea drept o fiică drăguță și să-și continue „cariera”. Fiica joacă rolul mamei și ea a fiicei. Dar se confruntă cu o problemă: fiica are mâinile tinere. O femeie trecută de 50 de ani nu poate avea mâinile tinere și o impune pe fiica ei să poarte mănuși lungi.

Manichiura unei femei dezvăluie trăsăturile de caracter și chiar modul de gândire al unei femei. Dacă alege să poarte unghii cu imprimeuri, este o fire veselă. Dar în fond nu este o persoană încrezută în sine. Dacă optează pentru o manichiură cu pietricele − probabil este o fire capricioasă. Culoarea roz pal pe unghii, vorbește despre o fire modestă, bună la suflet, perfecționistă. Dacă o femeie alege o manichiură în nuanțe de verde sau galben, ea știe exact ce-și dorește de la viață. Se comportă natural și se simte în largul ei în compania bărbaților. Femeile, fără să-și dea seama, sunt ca o carte deschisă pentru ea datorită mâinilor. Trebuie doar să le puteți „scana.”

Apropo, cândva cunoscusem o femeie. Avea o manichiură roșie îngrijită, dar unghiile ei erau foarte scurte. Am întrebat-o imediat: „Cânți la pian?” Ea a fost surprinsă: „Sunt studentă la Conservator. Cum ți-ai dat seama?” „Nu poți să cânți la pian având unghiile lungi.”

Bijuteriile pe care le poartă o femeie dezvăluie caracterul și poziția socială. Mi s-a întâmplat să observ într-un magazin o femeie care părea să aibă o viață îndestulată, după bijuteriile pe care le purta pe degete, dar care a cumpărat 3 beri. Mă întrebam atunci de ce i-ar fi trebuit unei astfel de femei 3 beri. Apoi am văzut că era însoțită de un bărbat, iar berea era pentru el.

Mâinile femeii pot spune totul despre ea. Ei bine, aproape totul.

Și acum, să vă povestesc ce am văzut când Nancy s-a îndreptat spre ieșire.

S-a ridicat, m-am uitat la ea cu mare atenție. Da! Am ghicit! Avea în jur de 45 de ani și era o femeie foarte obosită.

Purta haine negre. Aș fi vrut să o întreb ce profesie are, și dacă are o fiică, dar nu am îndrăznit. Vreau ca Nancy să-și cumpere rujul pe care fiica ei o va sfătui. Vreau să fie fericită, să placă bărbaților, să fie înconjurată de atenția lor, să aibă o viață împlinită, cu luciu sau fără luciu pe unghii.”