5 reguli pentru udarea plantelor în vreme caniculară

Căldura provoacă un disconfort mai mare plantelor decât oamenilor: nimeni nu instalează aparte de aer condiționat în grădină. De aceea e foarte important să le udăm corect, există câteva reguli de bază fundamentale pentru orice cultură. Iată ce spune Andrei Tumanov, cel mai popular grădinar din Rusia, prezentator la mai multe emisiuni de profil.

1. E mai indicat ca legumele să fie udate fie la rădăcină, fie între rânduri. Ceapa și usturoiul pot fi udate mai des decât alte legume (cam o dată la două zile), căci rădăcinile lor sunt superficiale și nu permit alimentarea din adâncul pământului.

2. Plantele crescute în aer liber ar trebui udate seara, iar cele din seră se udă în prima jumătate a zilei, până la amiază. Castraveții sunt cei mai pretențioși: în seră ei pot fi udați și dimineața, și seara, dar cu cantități mici de apă.

Ar fi foarte bine dacă apa ar fi ușor încălzită înainte de udare. O puteți încălzi în butoaie sau găleți expuse la soare. Plantele ar putea “răci” din cauza apei folosite direct din puț sau conductă.

3. La început ar fi bine să verificați adâncimea până la care s-a udat solul. Pentru asta ați putea folosi o mini lopată sau altă sculă. În mod ideal solul trebuie să fie umed până la cel puțin 5-7 cm adâncime.

Apropo, udarea peste măsură după secetă are un impact negativ asupra tuturor culturilor fără excepție, de aceea pe timp de secetă e foarte important să acordați timpul necesar udării plantelor.

4. După fiecare udare solul trebuie afânat pentru a evita formarea unei scoarțe impermeabile la aer.

5. Arborii și arbuștii se udă seara, foarte abundent. Puteți face asta doar o dată pe săptămână, dar udarea trebuie să asigure cu apă chiar și cele mai adânci rădăcini.

Sistem de picurare în grădină

Picurarea este o soluție superbă pentru asigurarea unei udări adecvate chiar și atunci când nu sunteți prezent în grădină timp de câteva zile.

Sigur că cel mai simplu e să faci o întreagă rețea de furtunuri care să asigure udarea plantelor, dar asta e o soluție costisitoare. În schimb puteți crea un sistem de picurare folosind sticle din plastic.

Anna Latuhova

Metoda nr. 1: cea mai simplă

Turnați apă într-o sticlă de plastic, lăsând puțin loc pentru aer. În loc de dop folosiți un burete pe care să-l comprimați cât se poate de bine. Așezați sticla pe orizontală: apa va ieși încet prin burete și va uda plantele.

Anna Latuhova

Metoda nr. 2: subterană

Aceasta necesită o distanță destul de mare între plante, căci sticla trebuie îngropată aproape în totalitate. Faceți două găuri mici pe lateral, în partea de jos a sticlei, astfel încât ea să asigure cu apă două plante odată.

Anna Latuhova

Metoda nr. 3: cu sfoară

Prin această metodă puteți uda un rând întreg de plante. Puteți folosi inclusiv sticle mari de 5-7 litri. Măsurați lungimea rândului pe care îl udați plus o rezervă care să vă permită introducerea sforii până la fundul sticlei. Puteți agăța la capătul sforii o greutate, ca aceasta să nu iasă din sticlă. Sfoara va absorbi încet apa și o va “transporta” la plantele dvs.

Anna Latuhova

Metoda nr. 4: suspendată

Asta e poate cea mai dificilă metodă. Găsiți 2 stâlpi lungi de 50-70 cm și niște bare care să lege stâlpii pe orizontală. Tăiați fundurile câtorva sticle din plastic și găuriți-le în apropierea fundului pentru a le suspenda folosind sârmă sau sfoară. Faceți niște găuri mici în dop sau în apropierea sa și umpleți sticlele cu apă, astfel încât ea să nu ude plantele, ci doar să le stropească încet.

Bineînțeles puteți suspenda sticlele și cu dopul în sus, făcând găurile la fundul sticlelor.