Amenajarea unui pat-podium în apartament: idei care vor impresiona pe fiecare

Cum să obții un spațiu organizat cât se poate de ergonomic? Există o mulțime de soluții, dar astăzi vom discuta despre una din cele mai neobișnuite.

Însuși cuvântul “podium” se asociază cu tot felul de evenimente festive de o anvergură deosebită. În designul interior acest element are același rol, dar poate fi totodată și extrem de util.

Cameră-podium

Un artificiu de design cum este camera-podium poate ocupa destul de mult spațiu, de aceea trebuie să vă gândiți bine înainte de a opta pentru această soluție.

Podiumul este un element de design care permite deplasarea accentelor în designul interior. Dar pentru un efect puternic, pentru a face cameră-podium este nevoie de tavan destul de înalt. Dacă aveți o înălțime obișnuită a tavanului (2,5-2,6 m), puteți crea un mic podium decorativ de circa 15 cm.

Apropo, inițial podiumurile erau făcute doar pentru a ascunde rețelele din casă, dar în timp au căpătat cu totul alte funcții, ajungând la ceea ce putem vedea în ziua de azi.

Pat-podium

În variantă ideală, patul-podium nu este o alegere făcută de nevoie, ci un element de decor foarte armonios. O alegere foarte bună ar fi să nu mai puneți alte piese de mobilier în dormitorul cu pat-podium. O idee foarte interesantă este să așezați patul-podium chiar la geam la același nivel cu pervazul.

Dar de cele mai multe ori paturile-podium sunt folosite în apartamente cu o cameră, fiind așezate în cel mai întunecat colț sau la un perete fără geamuri. Acesta e un mod foarte inteligent de a optimiza spațiul.

Pat-culisant

S-ar părea că aceasta e o soluție super-modernă, dar de fapt ideea își are originea încă în Evul Mediu. Atunci oamenii bogați aveau montat sub patul lor un pat suplimentar culisant, care era destinat servitorilor sau oaspeților.

Astăzi această soluție de design este o opțiune foarte potrivită pentru oamenii care vor să aibă un podium. Deasupra se poate organiza, bunăoară, un spațiu de lucru, o bibliotecă sau un alt pat pentru musafiri. O astfel de organizare a spațiului va arăta foarte original și va elibera mult spațiu într-un apartament mic.

Pat cu sertare

Totuși cel mai răspândit motiv pentru amenajarea unui podium este posibilitatea de a avea pat cu sertare. Multe apartamente sunt prea mici pentru a încăpea și un dulap în care să poți pune toate lucrurile necesare, iar sertarele ascunse sub pat sunt o alternativă excelent în acest caz.

Dacă optați pentru această soluție, atunci veți avea în continuare o mulțime imensă de variante posibile de amenajare. În funcție de înălțimea patului și de locul în care este așezat puteți amenaja în spațiul de sub el tot soiul de sertare, polițe și chiar dulăpioare mici. Sunteți limitat doar de propria imaginație!

Spațiul aflat sub mijlocul patului ar fi ceva mai greu accesibil, dar puteți folosi asta pentru a crea un mic safeu cu acces de sus sau o altă cameră secretă. Patul-podium este o soluție originală și individuală, care vă permite să obțineți practic orice soluție de care aveți nevoie!