Află cum trebuie să motivezi copiii ca ei să reușească în viață!

Motivarea copiilor este esențială în educație, iar pentru mulți părinți este și un motiv de ceartă. Copilul nu vrea să învețe? Nu vrea să frecventeze centrele de creație alese de părinții? Nu face curat în camera lui? Pentru a rezolva această problemă trebuie luate în calcul mai multe momente.


Când trebuie să încep să motivez un copil

Vârsta joacă un rol extrem de important. Este absolut diferit să motivezi un copil de 3 și 7 ani. Motivația este un proces complex emoțional-volițional, care stimulează activitatea lobilor frontali și a structurilor subcorticale ale creierului, care se dezvoltă până la 25 de ani.

Inițial, se bazează pe reflexe condiționate sau, pur și simplu, pe formarea de obiceiuri, și numai în timp devine conștientă. Prin urmare, începând cu o vârstă fragedă, merită să motivați un copil să se îngrijească, să-l deprindeți să facă lucruri simple și mai târziu să-l motivați să facă lucruri mai complicate.

Este foarte important ca anume la această etapă, să îi arătați cum trebuie să facă corect și să-i repetați des acțiunile pe care trebuie să le urmeze.

Nu uitați să luați în considerare crizele de vârstă.


Un alt moment important în motivarea copilului este să luați în calcul crizele de vârstă și să aveți răbdare cu copii dvs. Este important să oferiți copilului ceea de ce el are nevoie la acea etapă.

La 1 an, este important să permiteți copilului să exploreze lumea din jurul lui, să fiți lângă el rămânând în interiorul zonei de acces și oferindu-i un feedback emoțional.

La vârsta de 3 ani, este extrem de important să susțineți inițiativa și independența copilului dvs, să trăiți împreună capriciile lui și să reîncepeți împreună activități ce nu îi reușesc copilului dvs .

La vârsta de 7 ani, copilul începe să socializeze și este capabil să rezolve operații mentale mult mai complexe – permiteți copilului dvs să-și aleagă singur activitățile de care este pasionat și învățați-l să-și asume responsabilitatea pentru propriile sale decizii.


Criza adolescenței sau a „identității”, este perioada în care un adolescent își formează propriul sistem de valori și judecăți. Încurajați, susțineți emoțional, nu judecați și nici nu criticați copilul, toate acestea fortifică motivația.

Lauda și încurajarea sunt importante pentru un copil la orice vârstă, anume ele contribuie la dezvoltarea și menținerea motivației sale, spre deosebire de critică și impunerea propriilor ambiții, care suprimă voința și inițiativa unei persoane.