Adevărul despre vasele din fontă: 10 lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți

Dacă ați auzit că tigaia din fontă stimulează absorbția fierului în organism, trebuie să știți adevărul. Se pare că prepararea bucatelor în vase din fontă are o mulțime de avantaje pentru sănătate, iar noi vă prezentăm 10 motive serioase pentru a pregăti mâncarea anume în astfel de vase.

1. O sursă de fier pentru organism

Vasele din fontă au anumite beneficii pentru alimentație, întrucât ele elimină o cantitate mică de fier de fiecare dată când preparați mâncare în ea. În acest fel crește nivelul fierului din organism, mai ales când e vorba de bucate foarte acide.

2. Nu sunt toxice

Prepararea bucatelor în vase din fontă este complet inofensivă, în timp ce majoritatea tigăilor cu acoperiri speciale elimină toxine și sunt ușor de zgâriat.

3. Pot fi folosite pe aragaz, în cuptor sau pe gril

Vasele din fontă pot fi folosite atât pe aragaz, cât și în cuptor sau pe foc de lemne. Ele sunt rezistente la temperaturi înalte, care nu îi afectează forma în nici un fel.

4. Nu ard

Pe suprafața vaselor din fontă nu se depun arsuri, căci uleiul folosit de obicei pentru prepararea bucatelor creează un fel de strat de protecție.

5. Distribuția căldurii

Aceste vase distribuie căldura uniform pe toată suprafața lor, respectiv puteți prepara mâncare la temperaturi mai ridicate decât de obicei fără a arde mâncarea.

6. Mâncarea e mai gustoasă

Chiar dacă necesită mai puțin ulei decât alte tipuri de vase, mâncarea preparată în vasele din fontă este mult mai gustoasă.

7. Sunt rezistente în timp

Cu siguranță aveți în gospodărie un ceaun sau o tigaie din fontă moștenită de la mama sau bunica, nu-i așa?

8. Au prețuri accesibile

Vasele din fontă nu sunt deloc scumpe, mai ales dacă ne raportăm la durata lor de viață.

9. Se curăță ușor

Vasele din fontă se pot curăța cu orice cârpă, burete sau chiar sârmă de bucătărie fără a le afecta calitatea.

10. Au o istorie de mii de ani

Primele vase din fontă au fost fabricate în China în sec. IV î. Hr., iar în Europa au fost aduse prin sec. XII, astfel încât astăzi să fie principalul mijloc de preparat mâncăruri tradiționale, cum ar fi sarmalele sau mămăliga.

Așadar, în caz că încă nu aveți în gospodăria dvs. vase din fontă, vă îndemnăm să procurați câteva și să începeți cât mai curând să preparați bucate în ele. Cu siguranță în scurt timp ele vor deveni vasele dvs. preferate pentru gătit!