Acum este cea mai potrivită perioadă pentru a semăna kiwi! Iată cum să crești fructul acasă sau în grădină!

Perioada optimă pentru a semăna kiwi este din martie până în mai. Cumpărați un fruct cât mai copt, care să fie sănătos, moale și omogen.

Spălați fructul și tăiați-l în câteva bucăți. Separați cu grijă miezul și puneți-l într-un pahar cu apă caldă. Amestecați bine și lăsați-l așa până se răcește apa.

Spălați amestecul de câteva ori, până rămân doar semințele, care vor pluti la suprafață. Așezați semințele pe un șervețel și așteptați 2-4 ore să se usuce. Înfășurați-le în vată sau o bucată de stofă și puneți-o într-un vas cu apă fierbinte. Acoperiți vasul cu folie alimentară și puneți-l la loc însorit. Peste noapte ar fi bine să înlăturați folia, iar dimineața mai adăugați apă până la nivelul precedent. După 7-10 zile semințele vor încolți.

Puneți pe fundul unui ghiveci puțină argilă expandată sau pietriș pentru drenaj. Ar fi bine solul să fie procurat și să fie destinat pentru plante tropicale. Țineți-l la baine marie timp de 2 ore. Apoi faceți gropițe de 5-10 mm și puneți în fiecare câte 2-3 semințe. Acoperiți-le cu puțin sol, turnați un pic de apă de temperatura camerei și acoperiți ghiveciul cu folie alimentară, punându-l la un loc însorit și călduros.

După 3-6 zile lăstarii vor răsări. Deja în această etapă puteți elimina lăstarii slab dezvoltați. Udați solul cu măsură, folosind doar apă stătută. Pe timp de iarnă creșterea kiwi se va încetini, de aceea plantele pot fi udate de 2-3 ori pe lună. În perioada de vegetație, adică primăvara și vara, kiwi are nevoie de mai multă umiditate, deci trebuie udate de 2 ori pe săptămână. Iar când temperaturile sunt caniculare, se recomandă stropirea plantelor.

Nu uitați să răriți lăstarii în ghiveci, ca să se poată dezvolta normal. În prima perioadă a vieții ei pot fi pur și simplu smulși, dar mai târziu tulpina trebuie tăiată, căci sistemul de rădăcini se dezvoltă destul de rapid și s-ar putea să vătămați și plantele din jur.

Când răsadul va atinge 10-12 cm în înălțime, îi puteți muta în ghivece separate, astfel încât să se poată dezvolta mai puternic.

În condiții benefice kiwi va da prima recoltă în anul 3 sau 4 de la semănare.

Recent au apărut și soiuri de kiwi rezistente la frig, ce ar putea fi crescuți chiar și în grădină.