Aceste trucuri au fost predate la școală și încă mai sunt actuale

Unele trucuri pentru viața de zi cu zi sunt atât de simple, încât pot fi utile multor generații la rând. Dar cu timpul ele pot fi uitate, intrând în categoria “bunica îmi povestea că…”.

Redacția noastră vă reamintește 8 trucuri superbe din copilărie, pe care din păcate mulți dintre noi le-au uitat.

Determinați timpul rămas până la apusul soarelui

Întindeți palma, ținând degetele împreună, astfel încât soarele să se “așterne” pe degetul arătător. Apoi uitați-vă la numărul de degete până la linia orizontului – fiecare deget înseamnă 15 minute.

Aflați numărul de zile în lună

Strângeți pumnii și enumerați lunile anului pe fiecare os și adâncitură, conform imaginii.

Lunile căzute pe os au 31 de zile, celelalte – 28 sau 30.

Aflați dacă luna crește sau descrește

Pentru a-i explica unui copil dacă luna crește sau descrește, spuneți-i să asocieze imaginea lunii cu o literă a alfabetului. Dacă e litera C, atunci luna Crește, dacă e D, atunci Descrește.

Verificați calitatea bateriei

Ridicați bateria la 1-2 cm înălțime și lăsați-o să cadă. Dacă bateria rămâne în poziție verticală, atunci este plină.

O altă metodă: lingeți ușor polul + al bateriei. Dacă simțiți o înțepătură sau un gust acru, bateria este bună. Dar această metodă nu este tocmai igienică 🙂

Înmulțirea pe degete

Mulți copii întâmpină anumite dificultăți în ceea ce privește reținerea înmulțirii numerelor mai mari de 5. Dar există un truc simplu care îi poate ajuta.

Alăturați mâinile cu palma îndreptată spre dvs. și numerotați imaginar fiecare deget de la 6 la 10, începând cu degetul mic. Pentru a înmulți, spre exemplu, 7 cu 8, uniți degetele corespunzătoare de la cele două mâini. Astfel degetele aflate mai jos de cele două (cu ele inclusiv) reprezintă zecile, adică avem 5*10=50. Degetele din partea de sus a fiecărei mâini trebuie înmulțite, în cazul nostru 2*3=6, care reprezintă unitățile. Însumăm cele două numere și obținem 7*8=56. Prin această metodă se pot face ușor înmulțirile cu 6, 7 și 8.

Pentru a face înmulțirea cu 9, îndreptați degetele în sus și numerotați-le ca în imagine. Pentru a înmulți orice număr cu 9, îndoiți degetul respectiv. Numărul de degete până la el reprezintă zecile, după el – unitățile. Astfel dacă înmulțim 9 cu 7, avem 6 degete până la arătătorul mâinii drepte și 3 degete după. Rezultatul e 7*9=63.

Lungimea

Dacă aveți nevoie să cunoașteți lungimea aproximativă a unui lucru și nu aveți un liniar, folosiți degetele. De obicei distanța măsurată de degetul mare și cel arătător este de circa 18 cm, iar dacă măsurăm de la degetul mare la cel mic obținem circa 20 cm.

Dar pentru a avea niște dimensiuni mai precise, pur și simplu măsurați aceste distanțe ale degetelor și rețineți valorile obținute.

Determinați mărimea unghiului

Întindeți palma la maxim și așezați-o pe suprafața unde trebuie să măsurați unghiul. Degetul mic trebuie să fie pe latura cea mai de jos și reprezintă linia de 0°. Degetul mare trebuie orientat perpendicular pe acesta, adică la 90°. Unghiul dintre degetul mic și celelalte degete va fi aproximativ egal cu 30°, 45° și 60° respectiv.