Acest truc filosofic are 350 de ani și cu ajutorul lui poate fi schimbată opinia oricui

Filosoful Blaise Pascal este cunoscut pe larg mai ales pentru “Pariul” său, un argument ce dovedește că în fața alegerii de a crede sau nu în Dumnezeu, credința este cea mai înțeleaptă decizie. Dar se pare că renumitul gânditor francez era foarte bun și în psihologie.

Pascal a descoperit o metodă foarte eficientă de a-l convinge pe interlocutor. De altfel această descoperire a fost făcută cu câteva secole înainte ca specialiștii în psihologie experimentală să înceapă a cerceta această metodă.

“Când vreți să-i dovediți altui om că greșește, trebuie să înțelegeți punctul de vedere din care el privește această problemă. În acest caz veți recunoaște că opinia sa privitoare la această parte a problemei este corectă. Dar totodată îi veți putea explica faptul că există și alte laturi ale problemei pe care el nu le observă. El va cădea de acord, căci va înțelege că el nu a greșit, ci pur și simplu nu a reușit să vadă toate aspectele problemei. Într-adevăr, omul nu este capabil să vadă toate limitele, dar în același timp opinia sa nu este greșită.”

Pascal a mai adăugat că: “De regulă oamenii cred mai mult în lucrurile pe care le concluzionează singuri, decât în cele care au venit în mintea altcuiva.”

Cu alte cuvinte Pascal considera că înainte de a te contrazice cu cineva, indică-i asupra aspectelor în care el are dreptate. Iar pentru a-l convinge să-și schimbe radical opinia, faceți-l să ajungă la această concluzie de sine stătător. Arthur Markman, profesor la Universitatea de Psihologie din Texas, consideră că fiecare din aceste principii este adevărat.

“Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a-i oferi omului ocazia să-și schimbe opinia este să îi coborâți nivelul de protecție psihologică și să-l faceți mai deschis spre recepția informației noi. Dacă eu v-aș indica grosolan asupra tuturor greșelilor dvs., nu vă voi lăsa nici o motivație să recunoașteți asta. Dar dacă eu aș începe discuția cu cuvintele: “Da, ați făcut o descoperire interesantă, care poate fi foarte utilă”, atunci eu v-aș oferi șansa să începem împreună o cooperare de la egal la egal și aș avea dreptul să-mi exprim dezacordul.”

Profesorul subliniază: “Dacă eu am o idee oarecare, eu mă simt ca stăpân al ei. Iar să accept ideea unui alt om e ca și cum aș recunoaște: “Vreau să mă supun dvs. ca autorului acestei idei.” Nu toți ar putea face una ca asta.”

Cu alte cuvinte Pascal a fost nu doar un simplu matematician, fizician și filosof, ci și un psiholog de excepție.