Acest mânz arată de parcă ar fi din desene animate! Apariția sa a trezit dezbateri aprinse printre experți

El Rey Magnum este un mânz al cărui aspect a făcut ravagii printre amatorii de cai de rasă. Stăpânii săi au încercat de mult timp să obțină un mânz cu nări mari, ochi depărtați și cap curbat ca în desene animate. Ei bine, le-a reușit! Dar ceea ce au făcut ei a trezit dezbateri aprinse printre experți privind limitele și extremele selecției biologice.

Primele fotografii și filmulețe cu acest mânz au fost publicate la sfârșitul anului 2017 de către ferma din Washington, Orrion Farms. Reacțiile la aceste materiale au fost foarte diferite. Unii afirmau că acesta e cel mai frumos cal din lume, în timp ce alții erau pur și simplu uluiți și îngrijorați, spunând că aspectul animalului este teribil și că sănătatea sa este în pericol.

Profilul curbat și nările imense sunt trăsături tipice pentru calul arab, care a fost crescut în peninsula Arabă încă prin secolele IV-VII d. Hr. Anume aceste trăsături îl ajută pe animal să respire aerul fierbinte și uscat din acele locuri. Datorită nărilor mari, caii acestei rase inspiră mult mai mult aer. Nu în zadar ei sunt celebri pentru rezistența lor fizică incredibilă.

Totuși în cazul lui El Rey Magnum aceste trăsături au fost duse evident la extremă fără nici o justificare. Acesta e motivul pentru care calul are un aspect atât de neobișnuit, de parcă e ieșit de pe ecran din filmul Alladin.

Principalul expert al Orrion Farms, Doug Leadley, a caracterizat astfel acest mânz: “Un pas înainte spre perfecțiune”. Dumnealui a luat în râs toate criticile aduse companiei sale. “Eu cred că majoritatea acestor oameni niciodată nu s-au ocupat de creșterea cailor, nu au participat la expoziții cu propriile animale și în general nu prea se pricep în acest subiect. Acești oameni pur și simplu nu înțeleg nimic.”

Unii experți în hipologie s-au arătat îngrijorați de faptul că curbura excesivă a nasului mânzului îi poate provoca dificultăți de respirație. “Spre exemplu câinii pot respira și pe gură, dar caii respiră doar pe nas. Eu presupun că activitatea fizică a acestui mânz va fi evident limitată.” – afirmă profesorul Tim Greet.

Alți experți și-au manifestat îngrijorarea cu privire la limitele pe care sunt gata să le depășească crescătorii de cai pentru a satisface cerințele pieței în detrimentul bunului simț. “Inițial am crezut că e vorba de grafică computerizată” – mărturisește Adelle Waters (redactorul revistei științifice Veterinary Record). Mulți veterinari care se ocupă de cai la fel nu au crezut inițial că El Rey Magnum este real.

Într-un sfârșit mânzul a fost prezentat publicului larg, risipind toate îndoielile. S-a dovedit că acest mânz a fost făcut prin selecție pentru a satisface așteptările colecționarilor. Cât de departe sunt gata să meargă crescătorii de dragul profitul și popularității? În ce moment amatorii de cai vor înțelege că crescătorii au depășit limitele, transformând animalul într-o caricatură vie?