Această femeie a creat o mașină care poate curăța marea și oceanele de deșeurile plastice

Pe mările și oceanele din întreaga lume plutesc circa 150 milioane de tone de deșeuri plastice. Marcella Hansch, un arhitect german din Aachen, a creat o tehnologie care poate curăța apele de plastic.

Scufundare remarcabilă în Capo Verde

Marcella nu ține minte când a văzut marea pentru prima dată. Vacanța anuală pe litoralul olandez părea ceva firesc! Picioarele erau într-o apă curată ca lacrima, iar la tot pasul erau o mulțime de pești. O astfel de imagine astăzi a dispărut din multe locuri de pe planetă.

shutterstock

Cercetătorii au determinat că anul în mări și oceane sunt aruncate între 4,8 și 12,7 milioane de tone de deșeuri plastice. Planul lui Marcella Hansch este să elimine aceste deșeuri.

Inspirația a venit în una din vacanțele sale, când a făcut o scufundare în Capo Verde care i-a marcat percepția realității. Ceea ce ar fi trebuit să rămână ca o amintire de poveste a fost de fapt o imagine îngrozitoare:

“Eu înotam într-un terci de obiecte din plastic. Atunci m-am gândit că trebuie să fac ceva” – spune astăzi Marcella.

Răspunsul său a fost prezentat în teza de masterat, iar proiectul a luat denumirea “Pacific Garbage Screening”.

De regulă tezele arhitecților constau în proiectarea unor construcții. Dar Marcella a decis să se concentreze asupra soluționării problemei globale a poluării oceanelor.

O încercare similară a avut-o anterior tânărul olandez Boyan Slat prin proiectul “The ocean cleanup”.

shutterstock

Doar că modelul acestuia presupune colectarea fragmentelor mari de mase plastice. El nu poate curăța piesele mici aflate sub apă. Modelul Marcellei urma să fie mai universal.

Ea a citit cărți despre apariția oceanelor, a activat în industria constructoare de mașini, în sisteme de epurare a apelor, s-a ocupat de materiale plastice și de reacțiile chimice în apă sărată. Cu alte cuvinte ea a studiat domeniile care nu au legătură cu meseria de arhitect. “Am vrut să înțeleg totul!” – spune Marcella.

Cum funcționează platforma?

Pentru Marcella era important ca mașina proiectată să nu influențeze viața faunei marine. Conform proiectului platforma are 400 de metri lungime, ajungând la 35 de metri sub apă și la 15 metri deasupra nivelului apei.

Besen fürs Wasser

Piesele din plastic sunt mânate de curenții de apă până la o adâncime de 30 m, iar această platformă ar permite și curățarea acestora.

Deșeurile din plastic colectate astfel nu pot fi reciclate din cauza reacțiilor chimice cu apa sărată. De aceea ele vor fi transformate în bioxid de carbon și hidrogen. Hidrogenul, la rândul său, va servi în calitate de combustibil pentru această construcție.

Sticlă de plastic: 450 de ani pentru descompunere

În medie un locuitor al Germaniei generează 216 kg de deșeuri anual, dintre care 37 kg sunt alcătuite din ambalaje din plastic. O parte dintre acestea pot fi reciclate, cum ar fi sticlele PET.

Alta este situația cu peliculele și cu materialele plastice mixte. Germania exportă peste hotare circa 1/4 din deșeurile din plastic.

De multe ori acestea nu sunt gestionate corect, fiind arse sau pur și simplu aruncate în mare. Aici ele se pot descompune, dar pentru asta e nevoie de multe sute de ani. Bunăoară o sticlă de plastic se descompune în 450 de ani.

“În acest ritm către anul 2050 în oceane va fi mai mult plastic decât pește” – afirmă Marcella.

Proiectul a devenit deja principala preocupare a vieții sale. Ea a făcut deja prezentări pe această temă în Dresden și Aachen. Problema principală rămâne a fi finanțarea proiectului.

Marcella are nevoie de parteneri și resurse financiare

Pe parcursul a cinci ani Marcella a lucrat asupra proiectului. Astăzi alți 35 de voluntari îi oferă ajutor. “Dar noi avem nevoie stringentă de cineva care să-și asume coordonarea și înaintarea proiectului spre finanțatori” – spune Marcella.

Ei au reușit să adune 200.000 euro prin crowdfunding. Dar această sumă e suficientă doar pentru finanțare inițială în primele 6 luni de proiect. “Înainte să putem realiza modelul, noi trebuie să dovedim științific că platforma este funcțională”.

Marcella Hansch Melight

Pentru asta e nevoie de justificare tehnico-economică și modelare tehnică, care sunt foarte costisitoare. Costul propriu-zis al platformei încă nu a fost calculat.

“Eu sper că peste cinci ani vom putea construi primul prototip. Inițial platforma va fi folosită pe apele unui râu. De câte platforme va fi nevoie pentru curățarea întregului ocean încă nu știm”.

Marcella vrea să găsească parteneri care să poată merge împreună cu ea pe această cale. Idei sunt suficiente. Și oameni entuziasmați sunt destui. Tot ce lipsește este sprijinul financiar. Dacă vor apărea banii necesari, Marcella va putea salva oceanul.

Să o susținem pe Marcella!