Când s-a uitat în oglindă, a fost surprinsă să vadă privirea unei femei de 77 de ani…

Ea are 7 ani și este elevă în clasa 1. Este o fetiță cu două codițe prinse cu fundițe albe, are privirea sinceră și speriată.

El are 16 ani. Este obligat să conducă această minune de copil la școală și să o aducă acasă. Era obligat să facă acest lucru deoarece această făptură inocentă s-ar fi putut pierde în orașul mare, alergând după un fluturaș sau un pisoi rătăcit. Făcea acest lucru din respect față de vecina lui, deoarece mamei lui îi era milă de ea. Ea era o biată femeie, singură, care lucra din greu în 2 locuri pentru a putea întreține familia. „Tu ești serios și de încredere!” – asta îi zicea mama. Colegii râdeau de „prietena” lui care îl aștepta cuminte să meargă împreună acasă.

Ea are 11 ani, el are 20 de ani.

De multe ori, întorcându-se de la Universitate sau de la vreo întâlnire, trebuia să-i sară în ajutor fetiței lui să-i ia apărarea și să o salveze de la certurile dintre fete. Mai târziu îi arunca țigările și îi alunga admiratorii, amenințându-i pe toți cei care îndrăzneau să-i supere „prietena”.

Ea are 17 ani, el are 26 de ani.

Ambii au avut relații de care s-au dezamăgit și împreună și-au plâns de milă.

Mai târziu mama ei a murit, iar părinții lui s-au mutat la țară.

Ea are 25 de ani, el are 34 de ani.

Ea este o femeie foarte frumoasă, responsabilă, o carieristă care lucrează într-o companie serioasă. El este un bărbat iresponsabil, dar incredibil de talentat și creativ.

Și, doar ea vedea în ochii acestui geniu iresponsabil câtă grijă a avut el de ea, iar el vedea în ochii ei acea fetiță nebunatică pe care el o proteja.

Ea are 27 de ani, el are 36 de ani.

Ambii au încercat să-și croiască un drum în viață, dar în sfârșit și-au unit destinele. Au întemeiat o familie și au început să se gândească tot mai mult că își doresc să aibă un copil.

S-au mutat împreună și la 28 de ani, ea a născut un fiu.

Când el era întrebat de copii, răspundea amuzat că are un băiat și o fată.

Își amintea de fetița de cândva, care era o ștrengăriță, iar el trebuia să o salveze și să o ocrotească. Urca pe cel mai înalt deal, sărea în mare de pe stânci, în timp ce el îi era alături și avea grijă de ea. O dezmierda „fetița mea!” Acum, această fetiță, urca împreună cu nepoții în vârful copacului pentru a ajunge cele mai coapte cireșe, iar lui i se face inima cât un purice, iar când coboară o îmbrățișează pe fetița lui.

Nu-i plăceau rochiile pe care le purtau femeile de vârsta ei, își cumpăra blugii cei mai moderni, iar părul cărunt îl tundea foarte scurt și era haioasă cu bretonul pe care și-l lăsa. Atunci când se aranja, el o îmbrățișa, iar ea putea să-și vadă reflecția în ochii lui – era o femeie tânără, fericită, frumoasă, entuziasmată și surprinsă în fiecare clipă a vieții.

Apoi a avut o criză hipertensivă, iar el îi pregătea mere coapte și o hrănea cu lingurița. I-a promis o călătorie în Himalaya și o vizită în Kullu. În ochii ei a apărut acea strălucire care îi lipsea. Ea a zâmbit și a promis să se facă bine.

Și desigur s-a însănătoșit.

Într-o zi el a plecat și nu s-a mai întors. Au sunat-o de la spital și i-au spus ceva. Ea nu-și amintește nimic. A simțit brusc că nu mai are aer, ecranul televizorului s-a făcut roșu și i-a fugit pământul de sub picioare…

Totul i-a părut un vis, nici măcar nu a plâns, iar tuturor le vorbea despre el la timpul prezent…

S-a întors acasă și nu-i venea să creadă că el nu mai este. Auzea ascensorul și fugea repede la ușă să-i deschidă, îi aranja cărțile preferate…

…Și a fost surprinsă atunci când s-a privit în oglindă, și în locul femeii tinere din ochii lui, a văzut o bătrânică de 77 de ani…