Trăim într-o societate mult mai progresistă decât cea a bunicilor noștri. Încălcăm stereotipurile, încălcăm regulile și mergem împotriva sistemului. Cu toate acestea încă nu suntem pregătiți să discutăm unele probleme, iar oamenii îi condamnă pe cei care ies în evidență deoarece există anumite reguli.
Iată ce reguli din trecut pot fi deja neglijate deoarece nu mai sunt actuale.
Cadou de zi de naștere.
Dacă până nu demult era inadmisibil să mergi fără cadou la o zi de naștere, acum societatea s-a schimbat și nu este atât de strictă cu privire la această regulă. Unele persoane consideră că darurile ar trebui oferite doar copiilor, iar la o petrecere pentru adulți puteți participa pur și simplu la achitarea notei de plată.
Să ne schimbăm aspectul de dragul opiniei publice.
Odată cu apariția unui astfel de fenomen precum pozitivitatea corporală, doamnele au început să simtă mult mai puțină presiune din partea societății și să decidă singure cum vor să arate. În 1964, potrivit sondajelor, 98% dintre femeile din SUA cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani și-au ras în mod regulat picioarele. Însă la momentul actual tot mai multe femei renunță să facă acest lucru și se simt foarte bine.
Să telefonați, dacă trebuie să comunicați ceva.
Cândva era un lucru obișnuită să răspundem chiar și atunci când o persoană necunoscută ne telefona. Acum tot mai multe persoane preferă mesajele. Puteți suna, desigur, dar numai în cazuri excepționale.
Să începeți comunicarea cu „small talk”.
Acest tip de comunicare a fost descris pentru prima dată în 1923. Conform regulilor de conduită, înainte de a trece la subiecte serioase, interlocutorii ar trebui să dedice suficient timp celor generale: să discute despre vreme, știri, cultură. Neglijarea acestei etape era considerată drept o încălcare gravă.
Dar acum lucrurile s-au schimbat. Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să găsească o modalitate de a evita să vorbească despre nimic și să ajungă direct la subiect.
Rochia de mireasă trebuie să fie doar albă.
Regina Victoria a purtat o rochie albă la nunta ei, după care miresele din întreaga lume au început să prefere această culoare, deoarece simbolizează puritatea și inocența. Însă această tradiție nu mai este obligatorie, tot mai multe mirese se feresc de alb, alegând rochii de diferite culori.
Părinții trebuie să plătească pentru nuntă.
De regulă părinții obișnuiau să plătească pentru nunta tinerilor: unii mai mult, alții mai puțin. Recent situația s-a schimbat și de multe ori mirii plătesc singuri sau în jumătate cu părinții.
Să punem telefonul pe masă.
Până nu demult acest lucru se considera drept culmea indecenței, dar acum tot mai multe persoane consideră că aceasta nu este o încălcare atât de gravă, mai ales dacă nu utilizați gadgetul. Dar și chiar dacă v-ați uitat la telefon, nu este o problemă, poate că aveți un program de lucru încărcat și trebuie să fiți în contact tot timpul.
Cu toate acestea, unele persoane consideră că este indecent să se folosească telefonul în timpul prânzului.
Să se ia numele soțului.
Tradiția de a lua numele soțului provine din Angliei din secolul al XX-lea. Potrivit „legii de acoperire” după căsătorie, femeia era „acoperită” de soțul ei și nu putea deține proprietăți sau încheia contracte pe cont propriu.
Și, deși această lege nu mai este valabilă, ecourile ei continuă să ne bântuie până în zilele noastre. De exemplu în unele țări, până în anii 1970, femeia nu putea obține pașaport sau permis de conducere decât dacă lua numele soțului. Acum schimbarea numelui este un tribut adus tradiției, dar nu o obligație.
Purtarea obligatorie a dresurilor.
Dacă până nu demult dresurile erau obligatorii la serviciu sau la evenimente oficiale, acum situația s-a schimbat. Acestea pot fi purtate la discreția noastră, cu excepția cazului în care este specificat în codul vestimentar.