9 reguli de bun-simț, pe care trebuie să le cunoască o persoană decentă.

Se pare că cuvântul ”etichetă” a rămas în trecut. Acolo, în trecut, când doamnele fluturau o batistă, iar domnii scoteau pălăria la întâlnire. Pur și simplu nu mai există. Cu regret, dar regulile de curtoazie s-au schimbat, iar cunoașterea lor este încă necesară. Cel puțin pentru a ieși dintr-o situație jenantă. Echipa noastră a pregătit pentru dvs, drag cititor, un nouă porție de reguli de bun-ton.

1. Nasul trebuie suflat. 

Specialiștii în etichetă vă recomandă să ștergeți nasul într-o mișcare rapidă, astfel încât ceilalți să nu observe. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie să vă suflați nasul, este mai bine să părăsiți locul plin de oameni și să efectuați procedura în singurătate.

Cele mai stricte reguli se referă la suflarea nasului, atunci, când luați masa: nu vă gândiți să faceți acest lucru la prânz, chiar dacă numai oamenii apropiați sunt în jur. Ieșiți în baie, curățați nasul, utilizați un gel antibacterian pentru dezinfectarea mâinilor și apoi reveniți la masă.

”Pilotajul Suprem” al etichetei – este o batistă din țesătură naturală. Doamnele și domnii adevărați nu folosesc batiste de hârtie. Desigur, din punct de vedere al igienei, aceasta este o decizie proastă, însă bunele maniere au avantajul său.

2. Resturi de mâncare pe dinți. 

La masă nu puteți folosi o scobitoare! Dacă simțiți măruntaie de mâncare între dinți, încercați să vă clătiți gura discret. Această metodă nu ajută? Cereți scuze, sculați-vă de la masă și scăpați de resturi într-un loc retras.

Dar dacă o astfel de situație s-a întâmplat cu interlocutorul dvs și el nu a observat? Iată un truc care se bazează pe oglindire: treceți cu limba peste dinți (cu gura închisă, desigur), pretinzând că aveți ceva blocat între ei. Poate că interlocutorul va începe să repete mișcarea și își va da seama ce se întâmplă. Chiar dacă interlocutorul dvs nu a înțeles nimic, nu tăceți. Spuneți-i despre problemă. Principalul lucru – fără martori.

3. Fermoarul la pantaloni s-a desfăcut.

Nu este nevoie să inventați nimic aici: pur și simplu ieșiți din cameră și fixați fermoarul. Dacă nu puteți să vă retrageți, trebuie doar să vă întoarceți cu spatele și să corectați situația.

Dacă fermoarul este desfăcut la un prieten? Specialiștii în etichetă afirmă că a spune despre acest eșec, este datoria dvs directă. Principalul lucru este să spuneți calm și fără martori. “Regula fermoarului” funcționează cu toate imperfecțiunile vestimentației: cineva a uitat să-și schimbe pantofii, cineva are o fustă descusută sau o etichetă de sub haine. Puteți vorbi despre astfel de lucruri, numai cât mai tactic posibil.

4. De la un coleg miroase rău. 

Un coleg care neagă toate regulile de igienă a intrat în echipa dvs? În general, fiecare companie serioasă are cerințe destul de stricte de igienă. Mâncarea mirositoare și parfumul sufocant sunt, de asemenea, interzise.

Suspinurile și șoptirile nu vor funcționa aici. Cineva va trebui să-și asume rolul de negociator. Cereți colegului să vă asculte și avertizați-l, că există o conversație neplăcută. Continuați numai dacă colegul vă dă permisiunea de a vorbi. Nu interveniți cu sfaturi fără cerere.

5. Mâncarea este prea fierbinte. 

Dacă mâncarea este prea fierbinte, atunci nu o scuipați pe un șervețel sau nu respirați intens cu gură deschisă. Luați un pahar de apă rece. Apropo, nu puteți sufla mâncarea din farfurie. Tot ce rămâne este să stați și să așteptați până mâncarea se va răci.

6. Trebuie să fac un selfie. 

Pentru selfie, există de asemenea, o anumită etichetă. Cereți întotdeauna permisiunea pentru o fotografie. Chiar dacă intenționați să faceți un selfie cu un prieten apropiat. Dați-i timp să se aranjeze: toată lumea vrea să arate bine în fotografie.

Nu faceți selfie în toaletă: acesta este un semn al unui ton urât. Nu faceți selfie pe fundalul accidentelor și în situații extreme. Primul este o manifestare a insensibilității și cruzimii monstruoase, al doilea este semn de frivolitate.

7. Trebuie să împărțiți un cont comun într-o cafenea cu prietenii. Iar ei au mâncat mai mult decât dvs. 

Nu e corect să plătiți pentru ce nu ați mâncat. Calculați valoarea aproximativă a prânzului și rotunjiți suma într-o direcție mai mare. Acum conștiința dvs este curată și toate formalitățile sunt respectate. Cu toate acestea, dacă luați masa cu prietenii și diferența de cont nu este prea mare, este obișnuit să plătiți în mod egal.

8. Distingeți femeia gravidă de cea cu forme voluptoase.  

A ceda locul în transportul public femeilor însărcinate este o regulă importantă a etichetei moderne. Dar să confundați o fată însărcinată cu una mai plinuță – un astfel de eșec nu ai fi dorit nimănui. Această situație pune într-o poziție incomodă și pe cel care oferă locul, precum și pe doamna ”gravidă”. Iată semnele care vă vor ajuta să distingeți o femeie însărcinată de cea plină:

– Femeile gravide rareori poartă pantofi cu toc înalt, iar gleznele sunt adesea umflate.

– Acordați atenție poziției în care se află femeia: dacă se sprijină pe spate sau transferă greutatea de la un picior la altul, probabil că trebuie să cedați locul.

– Nu sunteți sigur că femeia este însărcinată? Este mai bine să nu cedați sau să oferiți locul în tăcere, astfel încât ea însăși să poată decide dacă să se așeze sau nu.

9. S-au rupt pantalonii. 

Utilizatorii rețelelor de socializare deseori au multe soluții pentru această problemă: fixați gaura cu capse, legați deasupra un pulover sau sunați prietenii ce vă pot veni în ajutor.

Deși soluții pot fi găsite multe, după regulile de etichetă această problemă nu trebuie afișată. Demonstrarea lenjeriei intime, chiar și accidental, este considerată cea mai mare greșeală pe care o poate comite o persoană bine educată.

Ați fost vreodată într-o situație jenantă? Așteptăm cu drag comentariile dvs.