9 obiecte și fenomene misterioase care i-au lăsat fără cuvinte chiar și pe oamenii de știință

Există o mulțime de obiecte și locuri pe Pământ care îi lasă fără cuvinte chiar și pe oamenii de știință.

Studiind cu atenție unele clădiri și formațiuni uimitoare ale planetei noastre, ne-am convins de faptul că Planeta noastră ascunde foarte multe secrete.

Al Naslaa Stone, Arabia Saudită.

Formația misterioasă din Arabia Saudită, prin simpla sa existență, le dă bătăi de cap chiar și celor mai experimentați călători. Pe lângă faptul că piatră uriașă practic nu atinge solul, mai are și o crăpătură uniformă care trece de -a lungul centrului său. Și nimeni nu știe cum s-a întâmplat acest lucru.

Valea Pitchers, Laos.

Nimeni nu știe de unde s-au luat și care este scopul acestor ghivece uriașe împrăștiate în jurul unuia dintre munții Lao. Legendele spun că pe vremuri trăiau niște giganți în această zonă și ustensilele găsite le aparțineau lor. Însă istoricii nu sunt de acord cu această versiune.

Teotihuacan, Mexic.

„Teotihuacan”, sau „orașul zeilor”, este situat foarte aproape de capitala actuală a Mexicului – Mexico City. Acum, în oraș, puteți găsi doar turiști, dar cândva aici au locuit  mai mult de 100 de mii de persoane. În secolul al VII-lea acest oraș prosper a fost abandonat: toți locuitorii au părăsit pur și simplu orașul. Oamenii de știință presupun că teritoriul dat ar fi putut fi expus secetei care a dus la foamete.

Casele Zânelor.

Italia este renumită pentru nenumăratele sale monumente arhitecturale precum mărețul Colosseum sau faimosul Turn înclinat din Pisa. Pe lângă aceste monumente atât de populare, există și alte locuri interesante. Unul dintre acestea este misterioasa „Casa Zânelor” (Domus de Janas) din Sardinia, a cărei dimensiune mică este mai potrivită pentru zâne decât pentru oameni. Se consideră că aceste „case de basm” din piatră au o vechime de aproximativ 6 mii de ani și aparțin civilizației antice din Ocieri.

Dolmen Volkonsky, Rusia.

Celebrul dolmen Volkonsky, situat în munții Sochi, are deja câteva mii de ani. Structura antică continuă să fie subiectul unor controverse atât din partea oamenilor de știință, cât și a oamenilor departe de știință: în timp ce unii sunt siguri de scopul cultului, alții sunt convinși de proprietățile mistice ale dolmenului.

Ellora, India.

Una dintre cele mai misterioase structuri de pe planetă, templul Kailash din peșterile Ellora, este și una dintre cele mai mari clădiri de pe planetă, care a fost sculptată în piatră monolitică. Arheologii de astăzi încă nu au reușit să descopere care era scopul unei astfel de structuri unice.

Templul lui Bacchus, Baalbek.

Templul lui Bacchus din Baalbek este o structură misterioasă care a fost construită la începutul primului mileniu d.Hr. Dimensiunile templului sunt atât de mari încât celebrul Partenon din Atena pare foarte mic pe fundalul său. Această dimensiune nu putea decât să dea naștere unui număr mare de povești despre giganți antici, civilizații pierdute și chiar construcții realizate de extratereștr. Însă, potrivit teoriei oficiale, templul lui Bacchus a fost construit din ordinul împăratul roman Anthony Pius.

Masuda no Iwafune, Japonia.

În mai multe părți ale regiunii Asuka din Japonia există niște pietre neobișnuite sculptate, cea mai mare având 11 m lungime. Piatra misterioasa este renumită pentru găurile sale pătrate, care au fost făcute de vechii locuitori ai Japoniei în scopuri necunoscute. Conform unei versiuni pietrele Masuda-no-Iwafune sunt niște altare vechi.

Fenomenul pietrelor în mișcare din Racetrack Playa, SUA a fost, în sfârșit, explicat. 

Există un loc uimitor în parcul național din California în care există un lac uscat și niște pietre de circa 30 de kilograme care se mișcă într-o direcție absolut arbitrară, lăsând brazde lungi în urma lor.

Până nu demult fenomenul mișcării pietrelor era un adevărat mister, dar în 2014 oamenii de știință i-au găsit o explicație științifică. S-a dovedit că gheața este de vină pentru mișcarea pietrelor: în nopțile geroase umezeala de sub bolovani îngheață, iar curenții de sub gheață „trag” bolovanii cu o viteză de circa 2-5 m pe minut.