“Dacă cineva vă vorbește grosolan, zâmbiți. Atunci când vă păstrați pacea, mitocanii își pierd puterea.” – Joel Austin.
Oamenii de multe ori nu-și dau seama ce daune pot provoca prin cuvintele lor. Orice cuvânt sfidător poate duce la o adevărată catastrofă.
Cu toate acestea noi suntem mereu în drept să ne exprimăm opiniile, chiar și atunci când suntem înfruntați într-un mod grosolan. În astfel de situații putem să rămânem calmi și totodată să dăm o replică pe măsură.
Uneori e greu să găsești cuvinte potrivite pentru a-i răspunde unui mitocan. Dacă nu știți cum să vorbiți cu șeful care abuzează de timpul liber al dvs. sau cu un coleg care caută orice ocazie pentru a vă sfida, luați aminte la aceste recomandări simple.
9 moduri de a da un răspuns adecvat mitocăniei
1. Mulțumesc
Un simplu “mulțumesc” poate nu doar să-i demonstreze adversarului că sfidările sale nu au nici un efect, ci și să demonstreze maturitatea dvs. emoțională, căci ați decis să nu-l ignorați, dar nici să vă enervați din cauza acelui om.
Într-un asemenea caz un “mulțumesc” îl poate dezarma complet pe cel ce vă supără, căci îi demonstrează că dvs. puteți primi adecvat mesajul, dar că nu acceptați în nici un caz forma în care vi-l transmite.
2. Apreciez punctul dvs. de vedere
flickr.com
În acest fel îi dați de înțeles adversarului că acceptați doar un dialog matur, nedorind să coborâți la nivelul său.
De fapt orice cuvânt exprimat de cineva este o reflexie a lumii sale interioare. Rețineți asta atunci când vedeți că cineva întrece măsura bunului simț, se prea poate că acel om toată viața trăiește cu această murdărie în interiorul său, iar asta e o mare suferință.
Arătați-i că dialogul poate continua doar dacă respectul și demnitatea vor fi componentele sale indispensabile.
O astfel de reacție calmă îl poate sensibiliza pe acel om, care v-ar putea aborda cu mult respect după aceea. Dacă asta nu se întâmplă, vedeți sfatul următor.
3. Discuția noastră a luat sfârșit
Dacă adversarul totuși a reușit să vă dezechilibreze, astfel încât să nu-i mai puteți răspunde calm, e mai bine să încheiați discuția. În acest fel îi veți da de înțeles că limitele unui dialog civilizate au fost depășite, iar discuția firește nu mai poate continua.
4. Sunteți sigur că vreți să vă răspund?
Această frază îl poate bloca pe adversar, mai ales dacă e spusă într-un cerc mai mare de oameni.
În loc de o persoană înfuriată, el va vedea un om cumpătat, gata să dea un răspuns demn la orice acuzații. Totodată în acest fel îi oferiți și o șansă să conștientizeze greșeala sa și să se retragă din dispută.
Dacă mitocanul totuși va insista să-i răspundeți, faceți-o prin metodele descrise în punctele anterioare.
5. Eram cât pe ce să fiu afectat
O nuanță fină de sarcasm îi va da de înțeles mitocanului că încercările sale de a vă sfida nu au absolut nici un efect. Dacă el are un minim simț al rațiunii, el nu va mai insista în acest demers inutil.
6. Aveți dreptate
Ce ar mai putea răspunde mitocanul la așa ceva? Îi dați dreptate și încheiați discuția.
Când e vorba de un conflict iminent, o asemenea replică este ca un duș rece pentru adversar, care pur și simplu nu se poate aștepta la așa ceva.
7. Mereu aveți ceva negativ de comentat, nu-i așa?
În acest fel subiectul discuției se transferă de la persoana dvs. la cea a adversarului. El va fi nevoit să aleagă mult mai prudent următoarele replici.
De fapt această frază îl constrânge să treacă la un cu totul alt nivel de discuție, lăsând la o parte frustrările și negativismul pe care l-a exclamat până atunci.
8. Știi că te iubesc
Evident asta se poate spune doar în relația cu familia sau prietenii. Bunătatea și dragostea, dacă sunt spuse sincer, fără ironie, sunt capabile să înmoaie inima oricui.
Dragostea este mai presus de orice conflicte și îi amintește omului că există lucruri mai importante decât o situație tensionată de moment. Astfel discuția ar trebui să treacă din ceartă în dialog constructiv pentru soluționarea problemei care îi vizează pe ambii.
9. Râdeți!
pexels
Zâmbetul mereu calmează o situație tensionată, iar adversarul va fi pus în situația să adopte un limbaj mai potrivit.
În acest fel îi dați de înțeles că subiectul nu este atât de serios încât să fie admisibil un limbaj agresiv, respectiv dialogul trebuie să decurgă într-un spațiu mai binevoitor.
Concluzia: noi suntem cei ce putem decide cum să fie soluționată o situație sau alta!
Dar dvs. cum faceți față acestor situații?