9 lucruri și animale pe care le confundam mereu, dar de acum încolo nu o vom mai face

Unele obiecte și animale sunt atât de asemănătoare între ele încât este aproape imposibil să nu le confundăm. Dar nu este neapărat să fii un cunoscător al vieții sălbatice pentru a deosebi un jaguar de un leopard, sau un critic de modă pentru a face diferența dintre o jachetă, un blazer și un cardigan. Iată câteva secrete care vă vor ajuta să nu le mai confundați.

Banană și plantain.

Plantain sunt mai asemănătoare ca gust și textură cu ignamele sau cartofii, deoarece sunt bogate în amidon și de obicei trebuie gătite – prăjite, fierte sau coapte. Bananele sunt mult mai moi, se coc mai repede și pot fi consumate crude.

Ambele fructe au coaja groasă, însă plantain are coaja mult mai groasă, mai dură și mai mare și este nevoie de cuțit pentru a le curăța. Dar principala diferență dintre ele este că plantain au capete înguste și alungite, în timp ce bananele sunt scurte și rotunjite.

Delfin și marsuin.

Atât delfinii, cât și marsuinii aparțin ordinului cetaceelor. Ambii respiră aer și nasc. Dar există o mare diferență între ei. Marsuinii se pot distinge prin botul rotund, corpul îndesat și aripioarele dorsale triunghiulare. În timp ce majoritatea delfinilor au botul ascuțit și înotătoarele dorsale curbate. O altă trăsătură distinctivă sunt dinții. La delfini au formă de con, iar la marsuini au formă de lopată.

Sacou, blazer și jachetă.

Sacoul face parte dintr-un costum cu pantaloni sau fustă clasică. Dintre cele trei tipuri de îmbrăcăminte este cel mai formal. Sacourile sunt cusute din aceeași țesătură ca și celelalte elemente ale costumului, nasturii sunt selectați strict pentru a se potrivi cu țesătura, buzunarele sunt cusute sau cu clape, iar mânecile ar trebui să fie ceva mai scurte decât manșeta cămășii.

Blazerul este o opțiune mai casual. Nasturii pot fi contrastanți, buzunarele pot fi de altă nuanță, iar culoarea țesăturii poate fi absolut oricare sau poate fi în carouri sau cu model și nu trebuie să fie de aceeași culoare cu pantalonii.

Jacheta este cea mai informală dintre aceste trei ținute business. În engleză cuvântul „jacket” înseamnă orice: sacou, blazer sau jachetă, dar unii creatori de modă consideră că jacheta este pur feminină care permite tot felul de abateri de la șablonul clasic.

Înghețată și gelato.

Gelato și înghețata sunt deserturi congelate care conțin lapte, smântână, zahăr și arome, dar există diferențe semnificative între cele două. Gelato original, care este de fapt din Italia, folosește mai mult lapte și mai puțină smântână decât înghețata și, de obicei, nu include gălbenuș de ou.

La preparare gelato se bate mult mai încet și, prin urmare, este mai puțin aerisit și mai dens ca structură. În plus celebrul desert italian este servit la o temperatură mai înaltă decât înghețata.

Eșarfă și snood.

Principala diferență dintre snood și eșarfă este forma. Eșarfă este lungă, dreptunghiulară și de poartă în jurul gâtului pentru a menține căldura, iar snood-ul are capetele cusute împreună.

Apă de toaletă și parfum.

Apa de toaletă este un produs aromat care conține de la 5 la 15% esență de parfum pură dizolvată în etanol. Se va menține pe corpul uman aproximativ 2-3 ore.

Parfumul este un amestec care are o concentrație mai mare de uleiuri parfumate și mai puțin etanol și solvenți. Poate conține aproximativ 15-40% ulei parfumat și are un miros mai puternic și mai durabil.

Leopard și jaguar.

Dacă îi veți întâlni în sălbăticie, nu îi veți confunda deoarece jaguarul și leopardul trăiesc pe continente diferite. Leoparzii se găsesc în anumite părți ale Africii și Asiei, în timp ce jaguarii se găsesc în America de Sud și de Nord.

Dar există și alte modalități de a-i deosebi. Ambii au pete întunecate pe blană, dar jaguarii au pete mai mici. În plus leoparzii sunt mai mici și mai subțiri decât jaguarii, iar cozile lor sunt mai lungi.

Cremă și unguent.

Cremele și unguentele pot fi atât medicinale, cât și cosmetice. Principala diferență dintre cele două este raportul dintre ulei și apă. Crema conține apă și ulei în părți egale, în timp ce unguentele sunt în esență uleioase și au o consistență mai groasă.

Deoarece crema conține mai multă apă se absoarbe mai repede și cel mai adesea cremele sunt folosite în scopuri cosmetice. Unguentul, datorită consistenței sale groase, este capabil să rețină umiditatea și să pătrundă adânc în fluxul sanguin, deci este mai folosit în scopuri medicale.

Vioară si violă.

Atât vioara, cât și viola sunt instrumente muzicale care au coarde arcuite. Din această familie vioara are cel mai înalt registru de sunet, în timp ce viola sună într-un registru inferior. În ceea ce privește înălțimea viola ocupă o poziție intermediară între vioara înaltă și violoncelul inferior. Deși ambele instrumente au aceeași structură: au gât, corp și patru coarde, viola este totuși mai mare ca dimensiune și gâtul ei este mai lung decât cel al viorii.