9 lucruri pentru care ne-am obișnuit să plătim scump, deși pe multe dintre ele puteți economisi bine!

Toate bunurile și serviciile sunt vândute cu o majorare de preț, a cărui valoare depinde nu numai de caracteristicile produsului și de cererea pieței, ci și de nerușinarea vânzătorului. De exemplu, majorarea prețului pentru produse alimentare este de maximum 15%, la haine – 100-300%, iar companiile farmaceutice pot adăuga chiar și 5.000% la cost.

Noi înțelegem perfect că toată lumea trebuie să facă bani cumva, dar nu vrem să plătim în exces. Prin urmare, am căutat unele produse, a căror preț exagerat se explică nu prin calitatea remarcabilă, ci prin unele trucuri de marketing.

1. Flori 

Atunci când cumpărăm un buchet într-un magazin, plătim nu numai pentru trandafiri sau lalele, ci și pentru cultivarea și transportul acestora, închirierea spațiilor, munca florarului și alte cheltuieli. Punctele de vânzare cu amănuntul cumpără marfa de la angrosiști ​​și o revând la prețuri exorbitante. Iar vânzătorii de pe piețele ”improvizate” nu numai că pot pune orice preț (mai ales în ajunul sărbătorilor), dar vând și plante din Cartea Roșie.
Dar este chiar atât de necesar să oferiți flori pentru orice motiv? Deci, nu vor dura mult, iar un buchet bun costă adesea ca un set de produse pentru o săptămână.

Un procent mare din profit provine din ambalare. O rolă de hârtie de 50 de metri costă aproximativ 2,5 euro. O bucată de 70 cm într-un buchet poate costa aceiași 2,5 euro.

2. Cutii pentru prânz 

Un lucru interesant: dacă luați o caserolă obișnuită din plastic pentru alimente, o vopsiți sau atașați autocolante colorate, obțineți o cutie de prânz la modă. Desigur, va costa de câteva ori mai mult. Cel mai des, momeala publicitară pentru părinți este o ”capcană”, ai căror copii și-au văzut personajul preferat sau o imagine amuzantă și au spus: ”Te rog, cumpăr-o!”. Pe aceasta și contează comercianții.

3. Produse pentru animale de companie. 

Hrana premium este mult mai scumpă decât cea convențională și nu are beneficii dovedite pentru sănătatea animalelor. Nutriția specializată este și mai scumpă, dar poate fi administrată numai în conformitate cu indicațiile unui specialist veterinar. Nu este nevoie să cumpărați hrană premium sau să cumpărați căsuțe și jucării scumpe pentru a vă arăta dragostea față de pisică sau câine. Toate aceste produse pot fi realizate din materiale reziduale, iar multe pisici vor fi mai fericite de la o nouă cutie simplă.

4. Îmbrăcăminte și echipament sport

Chiar și hainele scumpe sunt adesea fabricate din țesături ieftine, cum ar fi poliester și elastan. Plătiți pentru marcă, design și sentimentul de apartenență la sport. Evident, plătiți și pentru publicitatea manipulatoare precum ”respiră”, ”îndepărtează transpirația”, ”se usucă rapid” și alte caracteristici care sunt inerente materialelor în sine și nu produselor unor producători specifici.

Sportivii profesioniști au nevoie de echipamentul potrivit, dar să vă antrenați acasă sau la sală puteți cu leggings elastici simpli. În ceea ce privește covorașele de yoga la modă, spuma obișnuită este un înlocuitor excelent.

5. Card pentru felicitări 

O foaie de carton costă niște bănuți, dar când se imprimă o imagine strălucitoare și o rimă amuzantă, prețul crește imens. Oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru că cumpără nu doar o bucată de hârtie, ci emoții. Producătorii și așa se folosesc de acest lucru în mod activ, iar în ajunul celor mai mari sărbători cu impact emoțional – 8 martie, 14 februarie, Ziua Mamei – ”umflă” prețul și mai mult.

Mulți oameni, în general, procură felicitări cu ziua de naștere fără să se gândească dacă persoana în cauză are nevoie de un următor teanc de felicitări de carton. De ce să nu felicitați persoana verbal? Este mult mai original și total gratuit.

6. Cursuri online contra plată.

Un lucru este să te înscrii la cursuri de la o universitate renumită și să primești o diplomă oficială. Dar este cu totul altceva când plătești jumătate din salariu pentru un seminar online, care promite să facă un designer sau programator din orice persoană în timp de 7 zile. Va fi norocos cel, dacă șeful cursului este un specialist interesant și va atrage experți cu experiență. Dar de multe ori ascultătorii primesc informații pe care le pot găsi oricând pe internet.

Mii de cursuri de la instituții de învățământ de vârf din lume sunt disponibile gratuit – trebuie să plătiți doar pentru verificarea certificatului, dacă aveți nevoie de el. Unele prelegeri de la Universitatea Harvard au fost traduse în limba rusă și postate pe YouTube.

7. Suvenire

Valoarea medie adăugată pentru suveniruri este de 200-300%. Nu este greu de crezut, având în vedere cât de mulți magneți, figurine și bijuterii sunt vândute în locurile turistice. Adesea, nici măcar nu ne gândim la prețurile exagerate, pentru că cumpărăm emoții și impresii (”Voi lua această brățară cu 20 de euro, apoi îmi voi aminti de Paris”). De ce să nu aduceți lucruri frumoase din alte țări, dar utile în viața de zi cu zi? Se va dovedi mult mai profitabil, mai ales dacă cumpărați în magazinele obișnuite, unde nu există taxe suplimentare pentru turiști.

8. Mașini

În primul an după lansare, mașina își pierde până la 30% din valoarea sa. Dacă cumpărați o mașină folosită de 2-3 ani, puteți împărți în siguranță prețul inițial în două. În același timp, costurile de amortizare pentru o mașină de 3 ani vor fi mai mici decât pentru una nouă.

Dacă din principiu doriți o mașină de la showroom, planificați-vă achiziția în ianuarie sau februarie. Dealerii pregătesc un loc pentru sosiri proaspete și vând modelele de anul trecut cu o reducere de 10-20%.

Refuzați, dacă este posibil, echipamentele suplimentare. Prețurile în reprezentanțele auto pentru acest bun sunt impresionante! Comparativ cu un atelier obișnuit, instalarea accesoriilor speciale va fi de 2-3 ori mai scumpă.

9. Machiaj de nuntă, coafură, accesorii. 

Saloanele de înfrumusețare au o politică de prețuri interesantă: orice serviciu costă de câteva ori mai mult dacă adăugați cuvântul ”nuntă”. În același timp, machiajul pentru mireasă nu este întotdeauna radical diferit de cel de seară, iar coafura poate să nu fie ceva special, cu excepția agrafelor de păr cu mărgele sau flori albe.

”În ziua nunții, am invitat meșterul de la salon acasă pentru a-mi face coafura și machiajul. Am ales opțiuni potrivite pe Internet și i-am trimis fotografii în avans, fără a specifica care este motivul. Totul a mers bine: maistrul a făcut treaba și a luat bani după lista de preț standard. Dar trebuia să-i vedeți fața când, la final, mi-am scos halatul, iar sub acesta era rochia de mireasă. Nu se așteptase la o astfel de șmecherie. Mi-am făcut manichiura în conformitate cu același principiu – o ojă gel albă cu sclipici și un design, care a costat de 2 ori mai ieftin decât dacă maestrul ar ști despre nuntă. De asemenea, este mai profitabil să cumpărați bijuterii într-un magazin obișnuit decât într-un salon mariaj.”

Ce produse sau servicii considerați că sunt exagerat de scumpe? Vi s-a întâmplat vreodată să cumpărați ceva prea scump, apoi să realizați că produsul nu merită banii? Așteptăm cu drag comentariile dvs.