9 lucruri pe care sunteți obligați să le cunoașteți dacă folosiți Wi-Fi gratuit

În ultima perioadă sunt tot mai multe locuri publice au Wi-Fi gratuit și nimeni nu contestă că acest lucru este extraordinar. Însă, folosind internetul public trebuie să fiți atenți în privința securității.

Setările de securitate pentru laptop, tabletă sau smartphone pot fi insuficiente ca să vă protejați de escroci atunci când folosiți Wi-Fi gratuit.

În acest articol vă prezentăm 9 reguli de securitate întocmite conform recomandărilor publicației Harvard Business Review și ale companiei Norton – lider în domeniul securității.

9 reguli de securitate

1. Deconectați accesul publicului

Puteți să permiteți accesul la unele fișiere sau la toată informația din calculator, doar dacă vă aflați acasă sau în oficiu. Dacă folosiți Wi-Fi gratuit, atunci trebuie să deconectați opțiunile de liber acces la dispozitivele dvs., deoarece puteți cădea pradă unor escroci. De asemenea, trebuie să nu permiteți detectarea dispozitivelor dvs. de către alți utilizatori ai rețelei.

2. Folosiți VPN

VPN (virtual private network – rețeaua virtuală privată) este un mod sigur de utilizare a internetului public gratuit. VPN-ul vă permite accesul la internet printr-o rețea securizată, chiar și atunci când sunteți conectat la un Wi-Fi gratuit.

Dacă folosiți des acest tip de internet, se recomandă să setați un VPN mai sigur, de cele mai multe ori trebuie plătit. Acest VPN vă permite să alegeți prin care țări vor trece datele dvs. și nu limitează volumul și viteza de transmitere a datelor.

3. Nu vă conectați la rețelele Wi-Fi în mod automat

Probabil smartphone-ul sau tableta dvs. se conectează automat la Wi-Fi, însă acest lucru poate afecta securitatea dvs. Dispozitivele dvs. pot capta o rețea creată de escroci pentru a sustrage informația.

Majoritatea dispozitivelor sunt setate pentru a nu se conecta automat, însă cel mai bine este să verificați încă o dată acest lucru. Această opțiune se află în secțiunea Wi-Fi.

4. Folosiți SSL

Multe pagini de internet folosesc Protocolul SSL care asigură schimbul de date criptate. Cu siguranță puteți utiliza această opțiune, însă este binevenit să o instalați o extensie specială pentru browser.

În acest caz schimbul de date este criptat și escrocii nu vor avea acces la ele.

5. Alegeți rețelele cu două niveluri de autentificare

Autentificarea cu două niveluri presupune necesitatea introducerii informație de două tipuri: cea pe care o aveți și cea pe care o cunoașteți. Deci veți fi întrebat despre parola anterioară și despre codul trimis ca mesaj text pe telefon. Astfel, dacă cineva va sustrage parola dvs., nu va fi suficient pentru a folosi datele dvs.

Acest tip de autentificare nu este pe placul multor persoane, deoarece le fură din timp. De cele mai multe ori băncile-internet folosesc un așa mod de autentificare. Vă recomandăm să setați verificarea dublă unde puteți face liber acest lucru (de exemplu, la Gmail).

6. Fiți atenți la denumirea rețelei

Deseori hackerii creează rețele cu denumiri asemănătoare pentru furtul de date. Dacă vă aflați într-un local și denumirea rețelei Wi-Fi vă trezește dubii, precizați neapărat denumirea exactă la administrația localului.

7. Protejați-vă parolele

Probabil cunoașteți această regulă simplă: nu setați aceeași parolă pentru câteva account-uri.

Nu vă leneviți să inventați parole complicate, iar dacă le puteți uita, folosiți un manager de parole care criptează informațiile din acesta.

 8. Setați opțiunea Brandmauer

Majoritatea sistemelor de operare au incorporată opțiunea Brandmauer (Firewall) care urmărește legăturile de intrare și ieșire. Aceasta nu garantează protecție 100%, dar este o opțiune foarte eficientă care trebuie conectată mereu. Majoritatea sistemelor de operare au inclus în setările de securitate Firewall.

9. Nu uitați de antivirus!

Folosirea versiunilor recente ale programelor antivirus, vă permite să depistați la timp dacă cineva a accesat sistemul dvs. și a efectuat operațiuni dubioase, de exemplu, a redactat fișierele de sistem.

Există multe programe antivirus gratuite și eficiente care ocupă puțină memorie și care nu frânează activitatea sistemului. Nu treceți cu vederea acest sfat, deoarece virușii pot ataca definitiv dispozitivele dvs.