9 lucruri pe care se economisește în Germania și despre care noi nu avem habar

Nemții știu foarte bine cum să economisească. Chiar dacă prețurile pentru utilități, locuințe și asigurări sunt foarte mari, locuitorii Germaniei reușesc să economisească.

Am decis să aflăm care sunt secretele lor.

Cel mai bun mijloc de transport este bicicleta.

Nemții au foarte mare grijă de mediul înconjurător. De aceea mulți trec de la mașini la biciclete. Acest lucru, pe lângă faptul că-i ajută să economisească, contribuie și la protecția mediului. În afară de aceasta în Germania există o rețea de transport în comun bine gândită.

Economisesc fiecare picătură de apă. 

În Germania s-a calculat chiar și cât costă să faci baie în cadă și în duș. Prima costă aproximativ 3 EUR, iar a doua, dacă dușul durează aproximativ 10 minute – 1,5 EUR. Dușul o dată pe zi poate reduce costurile cu 180 EUR pe an. Contoarele de apă sunt de obicei instalate lângă robinetul din baie pentru a se putea urmări imediat cantitatea de apă consumată.

Un stil de viață activ poate fi și ieftin.

Sălile de sport din Germania sunt foarte populare, fiind vizitate de aproximativ 10 milioane de persoane. Însă costul unui abonament este destul de înalt, de la 15 la 80 € pe lună. De aceea multe persoane aleg cluburile sportive, și plătesc, în calitate de membru, aproximativ 6 euro pe lună. Alții aleg să meargă în cel mai apropiat parc și să se alăture unei echipe care joacă fotbal sau frisbee.

Nu se jenează să cumpere produse ieftine.

În orice magazin sau supermarket există promoții și reduceri la diferite produse. Pastele și orezul pot fi cumpărate la reducere, în timp ce alte produse se cumpără exact în cantitatea necesară.

Își schimbă furnizorul de energie electrică.

Costul energiei electrice și al gazului este destul de mare. Însă în primul an furnizorii oferă, de obicei, reduceri. De aceea mulți consumatori renunță după această perioadă și încheie un contract nou cu un alt furnizor. Pentru a face acest lucru se anunță compania actuală cu 6 săptămâni înainte de expirarea termenului.

Lucrurile pot fi împărțite. 

În ultimii ani nemții au preferat să împartă și să facă schimb de bunuri cu vecinii lor. Pentru aceasta există site-uri speciale. Aceasta este și o modalitate foarte bună de a întâlni oameni noi. Practic fiecare district există rafturi în care oamenii lasă și iau cărțile care le plac.

Plătesc impozitele cu înțelepciune.

În Germania este posibil de a renunța la unele taxe: pentru biserică, care este de aproximativ 8%. Muncitorii, de obicei, nu depun declarații fiscale. Dacă veți păstra toate chitanțele despre cheltuieli, v-ar putea returna unele taxe.

Nu este obligatoriu să-și cumpere haine din magazine.

Nemții sunt unii dintre cei mai capricioși cumpărători și nu le place să cheltuiască mulți bani pe haine. Ei preferă lucrurilor practice și comode și nu renunță la hainele vechi. Își pot cumpăra mobilier, accesorii sau articole de garderobă din piețele de vechituri.

Își aleg cu grijă locuința. 

Este destul de greu de găsit o locuință potrivită în Germania. Există 2 tipuri de chirie: „rece” și „caldă”. Primul se calculează în dependență de suprafața locuinței, a zonei și a mobilierului. Al doilea include costurile pentru utilități. Trebuie să verificați dacă proprietarul nu „umflă” prețul locuinței. Dacă da, puteți merge la un avocat pentru a-l obliga să scadă prețul.