9 lucruri pe care le fac TOȚI oamenii bogați, dar tu în schimb nu le faci

Realitatea tristă a zilelor noastre este că o bună parte din oameni iau credite de la bănci. Dar achitarea unei dobânzi considerabile scade mult șansele să devii bogat în perioada în care ești debitor. Dacă ne uităm la practica oamenilor bogați, putem observa că ei au o atitudine ceva diferită față de aceste probleme.

Redacția nostră vă prezintă 9 reguli de care se conduc oamenii bogați. Sperăm că ele vă vor ajuta să vă orientați mai bine în lumea finanțelor.

1. Ei procură produse la mâna a doua

Ei nu au nevoie să-și afirme personalitatea prin tot felul de lucruri scumpe. Oamenii bogați nu văd nimic rău în a cumpăra produse la mâna a doua, fie că e vorba de mașini, mobilă sau chiar haine. Dacă produsul întrunește toate cerințele, de ce să plătești mai mult pentru el? Banii economisiți în schimb pot fi investiți în ceva productiv.

2. Ei cumpără produse accesibile

Psihologia oamenilor bogați îi face să cumpere produse pe care și le permit. Ei nu vor lua credit pentru a cumpăra un lucru care are alternative accesibile. Ei în general evită să intre în datorii, căci înțeleg că statutul de debitor te limitează mult în a-ți trăi viața așa cum se cuvine.

3. Ei cumpără produse cu valoare îndelungată

Procurând lucruri ieftine, noi ne păcălim pe noi înșine, crezând că facem economie de bani. Să luăm un exemplu: dvs. vă puteți permite încălțăminte de 250 de lei, dar vedeți alături o pereche de 150 de lei de o calitate ceva mai slabă. Probabil aveți siguranța că veți câștiga 100 de lei cumpărând a doua pereche de încălțăminte, dar de fapt o veți putea purta de două ori mai puțin timp, deci va trebui să mai scoateți 150 de lei din buzunar. Oare asta e economie?

4. Ei sunt gata să aștepte

Psihologii au făcut un experiment interesant. Unui grup de oameni i s-au propus 2 variante:

  1. Li se oferă 5 dolari imediat.
  2. Li se oferă 10 dolari, dar după un timp oarecare.

E uimitor, dar majoritatea oamenilor au ales prima variantă și doar câțiva au acceptat să aștepte o sumă de 2 ori mai mare. Un câștig strategic este mult mai atractiv pentru oamenii bogați decât un profit mic de moment.

5. Ei nu se pensionează

Bineînțeles își permit și ei să se odihnească, dar chiar trecuți de vârsta de pensionare ei nu încetează să lucreze. Unui om implicat și activ îi este foarte greu să înceteze să lucreze la un moment dat.

6. Au o atitudine economă

Experții în marketing “ne obligă” să cheltuim banii în fiecare zi. De multe ori noi înșine nu înțelegem pentru ce am făcut o anumită cumpărătură, fiindcă aceea nu a fost alegerea noastră conștientă, ci rezultatul manipulării prin publicitate. Oamenii bogați nu se lasă duși de val. Ei cumpără doar lucrurile de care cu adevărat au nevoie, iar resursele rămase le investesc.

7. Ei profită de reduceri

Oamenii bogați nu ezită să urmărească tot felul de promoții, oferte și lichidări de stoc. Nu are nici un rost să cumperi același lucru la un preț mult mai mare.

8. Ei își planifică bugetul

Toți oamenii bogați își fac planuri financiare. Ei iau în calcul veniturile și cheltuielile și urmăresc fiecare bănuț cheltuit. Dacă veți urmări propriul buget pe parcursul unui an, veți identifica domeniile în care cheltuielile sunt deosebit de mari și, respectiv, veți putea adopta o atitudine mai economă.

9. Ei nu tind să-și manifeste bogăția

Oamenii bogați nu au nevoie să-și afirme avuția. De regulă ei sunt destul de autocritici și arată ca niște oameni de rând.

Dar cel mai important e că pentru oamenii bogați nu bogăția este cel mai important lucru. Resursele sunt doar un mijloc pentru a-ți asigura o viață decentă, dacă faci din asta un scop suprem al vieții nu vei fi fericit chiar dacă vei fi cel mai bogat om din lume.