În ultima vreme încercăm tot mai des să învățăm cât mai multe lucruri interesante despre diferite țări, dar putem înțelege cu adevărat unele lucruri doar după ce locuim mai mult timp într-o anumită țară.
Această afirmație este valabilă mai ales pentru Japonia, care nu va înceta niciodată să ne surprindă.
1. Femeile japoneze se rad pe față și pe mâini.
Părul de pe mâini este inacceptabil în Japonia, iar cei care s-au mutat în această țară trebuie să adere la acest obicei. Pe lângă aceasta, multe femei se rad pe față.
Nici bărbații nu rămân în urmă, îndepărtându-și părul de pe față în saloane pentru a nu se bărbieri în fiecare dimineață.
2. Persoanele fără adăpost își construiesc adăposturi din carton.
Din cauza prețurilor ridicate ale locuințelor, nu toți japonezii își pot permite să închirieze un apartament. Prin urmare, chiar și în Țara Soarelui Răsare, există persoane fără adăpost. Multe dintre acestea își construiesc casele din cutii de carton.
3. Regulile de închiriere a apartamentelor sunt unele dintre cele mai stricte din lume.
Proprietarii stabilesc niște reguli clare pentru numărul de persoane care pot locui în apartament. Dacă apartamentele sunt proiectate pentru o persoană, nu i se va permite să se cazeze nici măcar soțului/soției. Proprietarii nu vor să le ofere apartamente străinilor, chiar dacă aceștia au un loc de muncă și locuiesc în Japonia de câțiva ani.
4. În Japonia există servicii speciale care vă vor ajuta să vă transportați lucrurile dintr-o locuință în alta.
Compania dată va discuta mai întâi cu vecinii, pentru a le cere scuze pentru disconfort, zgomot etc și le va oferi o cutie de bomboane sau un alt dar.
Înainte de a muta mobilierul, pereții sunt acoperiți pentru a fi protejați.
Fiecare farfurie este învelită în hârtie, dar hainele nici nu sunt nici măcar scoase de pe umerașe, fiind așezate cu grijă într-o cutie specială. Încălțămintea va fi pusă în cutii speciale. La fel și vasele sau hainele. Muncitorii elaborează un plan pentru a pune lucrurile pe rafturi aproximativ în aceeași ordine.
5. Studenților li se oferă locuri de muncă cu un an înainte de absolvire.
Proiectele studenților (care arată aproximativ ca în aceste fotografii, durează cel puțin câteva luni.
Dar în această perioadă majoritatea studenților a reușit să semneze deja contracte cu angajatorii și nu mai trebuie să-și petreacă timpul trimițănd CV-uri și să meargă la interviuri de angajare. Studenții încep să trimită CV-uri companiilor în penultimul an de studii.
6. În Japonia există o lege care îi obligă pe angajați să se odihnească.
Mulți japonezi se odihnesc doar duminica și li se alocă anual doar 10 zile de concediu plătit (acesta include și concediul medical).
Deoarece angajații lucrează foarte mult și merg rar în vacanță, a fost introdusă o lege care îi obligă să se odihnească mai mult. Pe lângă cele 10 zile de concediu, s-ai mai adăugat 5.
7. În Japonia există multe reguli pe care trebuie să le respectați a priori.
Trebuie să aveți, atunci când mergeți la serviciu, o geantă mare, chiar dacă nu aveți ce pune în ea. În caz contrar riscați să creați impresia de persoană neserioasă (și acest lucru se aplică și în cazul bărbaților). Nu se permite să umblați încălțați prin casă, chiar dacă încălțămintea este nouă.
8. Chiar dacă nu sunt coșuri de gunoi pe străzi, acestea sunt foarte curate.
Deșeurile sunt sortate și evacuate în anumite zile; cele alimentare, spre exemplu, doar de 2 ori pe săptămână.
Pe străzi nu există coșuri pentru gunoi. Din moment ce plătiți pentru colectarea deșeurilor, trebuie să-l aruncați doar acasă. În unele grădinițe mamele iau acasă scutecele murdare ale copiilor.
9. În curți există parcări cu două niveluri.
Nivelul inferior este subteran, iar mașina se scoate folosind o telecomandă specială.